Полина Велчева разговаря с хората от Мараш

Хората от Мараш повече от 20 години чакат възстановяването на минералните бани, а поне половината от това време е изгубено в бездействие и мотаене от страна на общинските власти. Това беше основното послание на местните жители при разговорите им с адвокат Полина Велчева, водач на листата на Демократична България. Още през лятото адв. Велчева се срещна с кметицата на Мараш Красимира Минкова и се запозна с историята на прословутия минерален извор, който от десетиления е запечатан.

Водата в Мараш е с изключителни лечебни качества и в миналото е използвана за лечение на 27 болести, включително костно-ставни и гръбначни изкривявания. До 1990 г. изворът е бил използван от близо 10 000 души годишно, а вода е била карана с цистерни и до болницата в Шумен. Мараш е бил сравняван с известния чешки курорт Карлови Вари, но от десетилетия този ценен извор е запечатан, басейните са потънали в бурени, а съблекалните са полуразрушени, каза Полина Велчева след поредния оглед на бившите бани.

Буренясалите басейни в Мараш

Хората желаят Мараш отново да стане популярно курортно селище, казва адв. Велчева, от която местните жители очакват съдействие в новия парламент. Те се оплакват, че дълги години общинските власти са бездействали или са предприемали епизодични и безрезултатни акции за минералната вода.

През 2019 г. Министерството на здравеопазването направи официална оценка на водата в Мараш, а пробите показаха, че тя е хипертермална, с температура 67 градуса и силно минерализирана. С този анализ община Шумен получи разрешение да използва водата, но от местната власт обявиха, че ще търсят частни инвеститори.

Едва през септември тази година общинският съвет гласува наредба за минералната вода в Мараш, с която да се регулира нейното ползването. Колко години бяха загубени в бездействие, в чакане на инвеститори и едва тази година се направи нещо, възмущават се хората от селото. Те обаче не губят надежда за възстановяването на минералните бани и очакват съдействие от бъдещите си депутати. „Хората се надяват, че държавата може по-бързо да реши въпроса от местната власт и очакват ние, депутатите от Демократична България, да им помогнем за възстановяването на минералния комплекс“, заяви Полина Велчева.

Тя посочи, че възстановяването на минералните бани ще доведе и нови инвестиции в района, ще привлече на здравен туризъм много хора от страната и чужбина, които ще остават в селото и в Шумен, а това още повече ще развива района.

Жителите на Мараш заведоха Полина Велчева и в местното читалище „Христо Ботев“. „Там има голяма сцена, но хората с болка споделиха, че залата рядко се пълна с публика“, каза адв. Велчева. След като разбра, че в местната библиотека липсват нови книги, адв. Велчева пое ангажимент да се върне в селото и да направи дарение на библиотеката.

Адв. Полина Велчева

Пресцентър Демократична България

Купуването и продаването на гласове е престъпление

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име