сн Алфа Рисърч

Шест партии влизат в следващия парламент според последното поручване на Алфа Рисърч. Коалицията ГЕРБ-СДС води с 24.1%, следвана от „Продължаваме промяната“ с 16.5% и БСП с 16 процента подкрепа. На четвърта позиция е „Демократична България“ с 10.2%, следва „Има такъв народ“ с 9.9% и ДПС с 9.8%.

Изследването на Алфа Рисърч е проведено в периода 7 – 9 ноември 2021 г. и е реализирано със собствени средства сред 1017 пълнолетни граждани от страната.

ГЕРБ-СДС запазват лидерското си място с подкрепа от 24.1% от твърдо решилите да гласуват, като увеличават дистанцията пред преките си опоненти, коментират от Алфа Рисърч.

Според тях най-оспорвана остава втората позиция. „В пряка конкуренция за нея и с променлив успех в периода на кампанията са „Продължаваме промяната“ и БСП. Седмица преди вота подкрепата за формацията около бившите служебни министри Петков и Василев е във високо плато от 16.5% и надделява леко над тази за социалистите (16.0%)“, коментират социолозите.

„Демократична България“, „Има такъв народ“ и ДПС са другите три партии със сигурно присъствие в следващото Народно Събрание. Техните резултати са силно сближени и е възможно разместване на позиции помежду им в оставащите дни, коментират от Алфа Рисърч.

Според тях проектът „Продължаваме промяната“ е нанесъл електорални щети на всички протестни партии. „След първоначалния отлив на симпатизанти, „Демократична България“ успява да възстанови част от тази загуба и на финала на кампанията заема 4-то място с 10.2% от твърдо решилите да гласуват“, се казва в анализа.

Победителят от изборите през юли „Има такъв народ“ търпи най-сериозна продължителна ерозия през последните месеци и приключва настоящата кампания с 9.9% подкрепа, сочи сондажът.

„ДПС, въпреки активната  кампания и кандидатурата на лидера си за президент, не постига обичайното високо равнище на мобилизация на избирателите си (към момента тя е около 65 % при обичайно равнище над 85 % на предишни избори). Това носи 9.8% за движението, което не му позволява да подобри съществено позициите си от юлския вот“, посочват от социологическата агенция.

Според Алфа Рисърч две други формации са близо до 4%-та бариера и запазват шанс за присъствие в парламента – „Възраждане“ с 3.8% и „Изправи се БГ! Ние идваме!“с 3.6% .

„Последните дни преди вота ще бъдат период на битка за перифериите, която трудно може да промени цялостната картина, но ще е решаваща за второто място и за преминаване на бариерата. При наблюдаваната динамика се очертава  отново фрагментиран парламент и трудно сформиране на мнозинство“, констатират социолозите.

По-ясна е ситуацията около президентските избори. Борещият се за втори мандат Румен Радев е с най-голям аванс (46.4%), но и с повече трудности в сравнение с месец по-рано. Предизвикателство пред него е охладеният ентусиазъм към този вот, който трудно ще надскочи нужната активност от 50% за приключване на изборите в един тур, коментира агенцията. Според нея вторият тур ще е между  Радев и проф. Анастас Герджиков, който влиза в последната седмица от кампанията с подкрепа от 28.3%.

Няколко дни преди изборите готовност за участие във вота заявяват 47% – 48% от хората с право на глас в страната, други около 1/4 се колебаят дали да отидат до урните.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име