Адв. Полина Велчева с Венцислав Венков и доц. Менент Шукриева

Липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка, безработицата, инвестиционния климат и визовите затруднения обсъди адвокат Полина Велчева, водач на листата на „Демократична България“ в Шумен на среща с ръководството на Българо-турската търговско-икономическа камара (БТТИК)

Срещата е част от поредица работни срещи, инициирани от ръководството на БТТИК с кандидатите на най-големите политически сили. „Искаме да запознаем хората, които ще станат депутати, с дейността на камарата и да им покажем проблемите пред бизнеса, за да намерят решение чрез законодателни промени“, каза досегашният изпълнителен директор Венцислав Венков, който вече е областен управител на Шумен.

ТТПИК е създадена през 2013 г. и в нея членуват около 130 представители на турския бизнес у нас. Камарата е партньор на най-голямата турска работодателска организация – Търговско–промишлената палата, с над 3 милиона членове. Интересът на турския бизнес към България е много сериозен както заради членството ни в ЕС, така и заради стабилността на българския лев в сравнение с лирата, заяви Венков.

Един от основните проблеми пред турския бизнес е облекчаването на режима за издаване на бизнес визи за Турция и трети страни, стига това да е в съгласие с партньорите ни в Шенгенското пространство.

На срещата беше обсъден и проблемът с липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка. В Шумен, където безработицата е 3 %, потенциален инвеститор, разкриващ 300 работни места, ще срещне огромни затруднения, обясниха от БТТИК.

Адв. Полина Велчева и Васил Тодоров от Демократична България на среща с ръководството Венцислав Венков и доц. Менент Шукриева

От своя страна адв. Велчева обърна внимание, че в по-малките общини липсват такива големи предприятия, които да осигурят поминък на населението. Тя поиска да разбере дали е възможно част от бизнеса да се изнесе в малките общини – Велики Преслав, Нови пазар, Смядово. В отговор Венцислав Венков обясни, че турските бизнесмени предпочитат Индустриалния парк в Шумен, защото там има готова инфраструктура, а градът е на стратегическо място.

„Докато промишлените зони на малките общини са едни ниви, в които няма ток, вода и газ, и като дойде инвеститор, той трябва да прави цялата инфраструктура. Това обаче изисква и много време, и много ходене по институции, затова фирмите предпочитат да строят в готови зони“, каза Венков.

Адв. Велчева е уверена че могат да бъдат намерени стимули за привличане на инвеститори и в малките общини, но има много какво да се прави в законодателството, за да се премахнат пречките пред тях. Тя е категорична, че депутатите от „Демократична България“ ще работят за конкурентна икономика и ускорен икономически растеж, каквато е дългосрочната визия на демократичното обединение.

И коментира: „Турция е важен партьор за България, защото е в топ 5 на външноикономическите партньори и има близо 5 милиарда стокообмен, затова е важно как ще функционира този бизнес в България“.

Пресцентър Демократична България

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име