Адв. Полина Велчева

Адвокат Полина Велчева, известна като защитник на протестиращите от големите протести срещу Борисов и Гешев, сега атакува заповед на бившия здравен министър Кирил Ананиев за въвеждане на ограничителни мерки при обявяването на извънредното положение в страната на 13 март миналата година.

На таза дата Народното събрание обяви извънредно положение на територията на цялата страна заради епидемията от коронавирус и възложи на правителството да предприеме всички необходими мерки за справяне с проблема.

Същия ден, 13 март 2020 г., министърът на здравеопазването /Кирил Ананиев/ издава заповед № РД-01-124/13.03.2020 г. С нея се налага тотална забрана за посещения на всички търговски обекти, центрове и заведения, с изключение на хранителните магазини, аптеките и дрогериите.

Няколко часа по-късно под същия номер и от същата дата се появява заповед с различно съдържание. Различията в двата документа касаят ограниченията, а именно – достъпът до кои обекти се преустановява под формата на въведени противоепидемични мерки.

В сигнал до Софийската районна прокуратура, подаден от адв. Юлиан Дацев и адв. Полина Велчева, се настоява прокуратурата да извърши проверка и при установяване на достатъчно данни за извършено престъпление да образува досъдебно производство срещу виновното лице.

В сигнала се описват двата варианта на заповедта, издадена от МЗ под един и същ номер. Заповед № РД-01-124/13.03.2020 г. (Вариант 1) на министъра на здравеопазването в оригиналния си (първоначален) вид предвижда в раздел I, точка 1 следното: „Преустановяват се посещенията във всички увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, търговски обекти и центрове, заведения за обществено хранене, с изключение на магазините за хранителни стоки, аптеките и дрогериите“. Тоест, следва да се счита за позволено функционирането единствено на посочените три категории обекти.

Вариант 2 е със следния текст: „Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведенияза бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски обекти тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторантите и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на дрес. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарните изисквания“.

Очевидно е, че се касае за два отделни документа, всеки от които претендира да отразява изричното властническо волеизявление на министъра на здравеопазването, съставляващо административен акт – Заповед № РД-01-124 от 13 март 2020 г., посочват адвокатите. Според тях, не става въпрос за допълване на заповедта, а на практика е налице „подмяна“ на акта, което е напълно възможно и да осъществява състав на престъпление – документно и/или друго.

Двата варианта на заповедта, доколкото ни е известно, са били изпратени чрез електронния обмен на документи в администрацията на РЗИ, вероятно – и на други органи, казват адв. Велчева и адв. Дацев. Те подчертават, че този документ е с изключителна важност, тъй като беше един от основните, по силата на които се развиваха обществените отношения през извънредното положение. Вносителите на сигнала призовават прокуратурата да отчете и потенциалните вредни последици, тъй като реално е възможно немалък брой стопански субекти да са съобразили поведението си с първоначалния текст на документа.

Адв. Полина Велчева е водач на листата на Демократична България в Шумен.

Пресцентър Демократична България

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име