Сн. Фейсбук

Христо Иванов подава оставка като лидер на партията „Да, България“, която е част от коалицията Демократична България. Причината са лошите изборни резултати на ДП, заяви Иванов в изявление на живо във Фейсбук след проведено заседание на националното партийно ръководство.

Според Христо Иванов, тези резултати са много сериозен удар и знак от членовете на демократичната общност за оттегляне на доверието към ръковоството. „Трябва да се носи отговорност“, каза отговорност и посочи грешки в предизборната кампания. „Всичко това са решения, за които отговорност носи председателят на партията, затова си подавам оставката“, заяви Христо Иванов. Така той стана първият партиен лидер, който се оттегля от поста си заради лоши резултати на изборите на 14 ноември.

Заедно с Иванов, оставка подават и останалите членове на Изпълнителния съвет на Да, България. Във вторник ще бъде свикан Национален съвет, на който ще бъде предложено да се насрочи национална конференция за избор на ново ръководство. Преди това Иванов ще предложи да се проведат поредица от дискусии, на които да се проведат разговори за бъдещето на формацията.

Христо Иванов обаче подчерта, че вътрешнопартийните процеси не трябва да се отразяват на коалицията Демократична България, нито пък на перспективите за излъчване на управление на страната. Затова Иванов ще предложи на Националния съвет да даде мандат на бъдещата парламентарна група да подкрепи редовно правителство на „Продължаваме промяната“.

„За мен беше важно да кажа: аз нося отговорност за този резултат! Той изисква преосмисляне на курса. Но Демократична България е коалиция, в която ние инвестирахме всички заедно. Да, очевидно сме допуснали слабости, разочаровали сме свои избиратели. Но нашите каузи никой не ги е отменил, така че работата ще продължи“, каза Христо Иванов и подчерта, че Демократична България не е нещо, което може да бъде пренебрегнато. Иванов заяви, че ДБ ще бъде активна в парламента и ще участва в избирането на правителство „с необходимата скромност и смирение, произтичащи от положението, в което я поставиха избирателите“.

В края на обръщението си Иванов благодари на членовете и симпатизантите на Демократична България с думите: Вие сте солта на земята!

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име