Сн. МС

Министерският съвет прие решение, с което обявява 24 ноември 2021 г. за Ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при пожара в Дома за възрастни хора в село Рояк, община Дългопол, на 22 ноември, и на жертвите, загинали в тежката катастрофа с автобус на автомагистрала „Струма“ на 23 ноември.

Правителството изказва своите съболезнования на близките на загиналите. В тяхна памет националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина.

Днес вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Гълъб Донев посети община Дългопол заради трагедията, с която стартира черното денонощие. Около 18 ч. в понеделник в старческия дом в Рояк загинаха 9 души. Огънят най-вероятно е започнал от дървения покрив. Днес на място се провеждат следствените експертизи.

Късно в понеделник премиерът Стефан Янев съобщи, че започват задълбочени и прецизни проверки от страна на МВР в този тип социални институции. Днес Гълъб Донев съобщи, че в старческият дом са работили над 30 служители, а в понеделник вечерта на смяна са били 8 души.

Оцелелите обитатели на дома, 48 възрастни хора, са настанени в хотел в спортния комплекс в село Аспарухово. Една част са били потърсени от близките си и ще бъдат върнати при тях, други ще бъдат преместени в домове във Варна и Бяла. Доброволци помагат да бъдат осигурени добри условия за оцелелите хора. Към момента в магазин в Аспарухово се събират дрехи и одеала за оцелелите.

Трагедия на магистрала „Струма“ се разигра около 3 ч. тази нощ. Македонски автобус, пътуващ от Турция към Северна Македония, се подпали и 46 души изгоряха  в него. Сред загиналите има и 12 деца. Седем от пътниците са оцелели и са настанени в „Пирогов“ без опасност за живота.

Днешната автобусна катастрофа в България, при която загинаха най-малко 46 души, е най-тежката автобусна катастрофа в Европа за последното десетилетие. Така коментира агенция „Франс прес“ (АФП) трагедията.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име