Любомир Христов

На фона на готвеното от общината повишаване на данък сгради, което ще удари по джоба всички шуменци, станахме свидетели на завиден скок от близо 45% в заплатата на шуменския кмет Любомир Христов – основното му възнаграждение се повишава от 3 000 лв. на 4 300 лв. При това увеличението ще действа със задна дата – от 1 юли.

Това решиха днес общинските съветници с голямо мнозинство от 32 гласа „за“. Само трима души не гласуваха – Добромир Драев, Васил Тодоров и д-р Валентин Петров, а други шестима се въздържаха – Валентин Александров, Георги Георгиев, Данаил Данчев, Евгения Михова, Захари Димитров и Лили Петрова /всички от БСП/.

Заедно със заплатата на общинския кмет, се увеличават и заплатите на селските кметове, които ще получават между 1 220 лв. и 1 440 лв. Ще се повишат и плащанията на общинските съветници, тъй като те се изчисляват като процент от кметската заплата.

Първоначално в общинския съвет беше внесено предложение от кмета Любомир Христов за повишаване на неговата и на селските кметове заплати с 20 %, считано от 1 януари т.г. В този вариант заплатата на шуменския кмет скачаше на 3 600 лв., а на селските кметове ставаха между 1 020 лв. и 1 240 лв.

Впоследствие правна комисия предложи да отпадне базата, върху която се прави увеличението, заради воденото във ВАС дело за заплатите на селските кметове. Ако те спечелят делото и на последна инстанция, заплатите им така или иначе ще се увеличат с 20 % от октомври 2020 г. Така селските кметове щяха да имат едно увеличение с 20 % от 1 октомври и още едно с 20 % от 1 януари. От администрацията обаче обяснили, че сумата няма да се вмести в определения за годината държавен стандарт, затова вносителят на предложението Даниела Русева го оттегли.

В зала остана да се разглежда трето предложение, от бюджетната комисия, която поиска общо увеличение от над 40 % за кметските заплати, но от 1 юни. Според това предложение, заплатата на шуменския кмет Любомир Христов става 4 300 лв. Заплатите на селските кметове стават следните: с. Ивански – 1 380 лв., Царев брод – 1 440 лв., Друмево – 1 430 лв., Мадара 1 380 лв., Градище  – 1 380 лв., Дибич – 1 300 лв., Салманово – 1 350,  Коньовец – 1 220 лв., Вехтово – 1 300 лв., Новосел 1 300 лв., Черенча – 1 360 лв, Средня -1 300 лв., Илия Блъсков – 1 360 лв,. Мараш – 1 220 лв., Струйно – 1 270 лв

Драев: Кметът не заслужава такова повишение!

Единствено общинският съветник Добромир Драев постави въпроса за заплатата на шуменския кмет Любомир Христов и поиска неговото възнаграждение да се гласува отделно от това на селските кметове. „Подкрепям повишаването на заплатите на селските кметове, това отдавна трябваше да бъде направено, а не да се водят безсмислени дела, които показват, че кметът Христов продължава да управлява на инат. От друга страна обаче, няма да подкрепя повишаването на заплатата на Любомир Христов, защото един кмет трябва да управлява в полза на обществото, а той 6 години управлява само напук“, заяви Драев и направи предложение за две отделни гласувания, което обаче изобщо не беше разгледано.

Драев посочи, че шуменският кмет е отговорен за „унищожаването на зелената система, което продължава и в момента, за строителните отпадъци, с които е пълно Шуменското плато и за които администрацията не взема никакви мерки, за фекалното езеро, за което кметството година и половина не взе никакво отношение. И трябваше да се смени правителството, за да реагира държавата, а къде е г-н Христов?“, попита риторично Драев.

И продължи с обвиненията към кмета – „Вече 6 години няма осветление на пешеходните пътеки, а там където има, то се прави с дарения. Има огромни проблеми с отпадъците в малките населени места, липсва контрол върху изпълнението на водния цикъл, и не на последно място, беше унищожена една младежка организация“. На човек с такива „умения“ не би следвало да му се повишава заплатата, заяви Драев. Той припомни на колегите си, че кметът на Бургас получава по-ниска заплата от кмета на Шумен.

Съветниците обаче не разделиха точката и гласуваха предложението в първоначалния му вариант.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име