Валентин Александров. Сн. архив Радиан.бг

Общинският съвет в Шумен съвсем осъзнато и целенасочено наруши собствения си правилник, както и Закона за местното самоуправление. И не изглежда притеснен от това.

А мишената на местните парламентаристи се оказа новият им колега Валентин Александров, който се оказа еднакво нехаресван и от ГЕРБ, и от БСП, от чиято листа той беше избран. Преди сесията и двете групи пуснаха декларации срещу Александров заради пътния инцидент, довел до оставката му като областен управител. При инцидента нямаше нито пострадали хора, нито материални щети, но Александров отказа да даде проба за алкохол и беше санкциониран за административно нарушение, както това е предвидено по закон. И от ГЕРБ, и от БСП обаче поискаха той да не влиза в общинския съвет.

Днес двете групи се обединиха в своеобразна „наказателна акция“ срещу Александров и отказаха да го включат в някоя от постоянните комисии на общинския съвет. Но по правилник и според ЗМСМА всеки общински съветник трябва да член на поне една комисия.

Въпреки че този факт няколко пъти беше изтъкнат на сесията и от Добромир Драев, и от самата председателка Ася Аспарухова, мнозинството наруши собствения си правилник с широко отворени очи.  

Проблемът се появи при попълването на местата в комисиите, освободени от Венцислав Венков. Той беше член и председател на комисията по култура, член на икономическата комисия и член на експертния съвет по наименованията. Днес съветниците трябваше да попълнят свободните места и по правилник трябваше да дадат поне едно от тях на Валентин Александров.

Председателят на групата на БСП Данаил Данчев обаче направи други предложения и за четирите места, които бяха приети с мнозинство от общинския съвет.

За член на икономическа комисия беше предложен и избран Георги Георгиев. Преди това Добромир Драев предложи за тази комисия Александров, но мнозинството съветници отляво и отдясно избраха съвсем съзнателно друг човек.

За член на комисията по култура беше предложена и избрана Евгения Михова.

Бившият зам. кмет по култура Живка Тонева съвсем основателно беше избрана за председател на комисията по култура.

За член на експертния съвет по наименованията също беше избрана Живка Тонева.

След гласуването бившият кмет Красимир Костов подчерта, че съветниците току-що са направили откровено нарушение на правилника си и че заради това нарушение областният управител може да върне решението.

Председателят на общинския съвет Ася Аспарухова се съгласи с тази позиция, както преди това подкрепи и становището на Добромир Драев. „Прави сте, но волята на общинския съвет е друга. Г-н Александров е лишен от правото да участва поне в една комисия“, обяви след гласуването Ася Аспарухова.

В отговор Данаил Данчев обясни, че решението кой да заеме местата в комисиите е взето на заседание на групата съветници от БСП и от ръководството на партията.

Ситуацията даде основания на говорителя на ГЕРБ Камен Андонов ехидно да коментира кой какви места може да заема и да освобождава в общинския съвет. Андонов, който в началото на сесията изразяваше целокупното възмущение на ГЕРБ от нарушението на Александров, в края на заседанието изобщо не беше притеснен да наруши правилника и закона.

В същата ситуация изпаднаха и останалите съветници – осъзнато и целенасочено направиха нарушение, за да накажат друго нарушение.

Коментарите просто са излишни.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име