Президентът Румер Радев издаде указ, с който свиква новото 47-ото НС на първо заседание на 3 декември от 9 ч., съобщи прессекретариатът на държавния глава. Първото заседание ще бъде водено от най-възрастния народен представител – Силви Кирилов от „Има такъв народ“.

В новия парламент най-голяма група има „Продължаваме промяната“ – 67 депутати. ГЕРБ са с 59 депутати, ДПС – 34, БСП – 26, „Има такъв народ“ – 25, „Демократична България“ – 16, „Възраждане“ – 13.

„Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ проведоха миналата седмица първи кръг на преговори за съставянето на управленска коалиция. Те обсъдиха бъдещите политики в 18 сектора, а заявките след срещите са, че има повече допирни точки, отколкото различия.

Тази седмица се очакват нови срещи, на които освен управленската програма, ще се обсъждат структурата и съставът на Министерския съвет. „Буквално в следващата седмица се очаква и съставът на правителството, и неговата програма да бъдат в голяма степен ясни“, заяви пред БНР Владислав Панев, съпредседател на Зелено движение. Панев смята, че е възможно новото правителство да остане на власт четири години.

Досега от четирите политически формации твърдяха, че не са обсъждани имена на министри. Официално обаче се знае, че кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“ е Кирил Петков, а за финансов министър – Асен Василев.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име