710 лв. основна заплата от Нова година, 650 лв. обезщетение за отглеждане на дете през втората година, по-високи детски добавки и увеличение на пенсиите средно с 84 лв.  Така изглежда проектобюджетът за 2022 г., изготвен от служебното правителство, в който се предлага социална защита на населението.

Днес проектът беше представен след заседание на кабинета от служебния финансов министър Валери Белчев. Той си постави за цел на 17 декември бюджетът да бъде внесен в Министерски съвет, като призова партиите в 47-ото Народно събрание да се обединят и да гласуват бюджета „такъв, какъвто е“ до края на годината. Белчев обясни, че искат да спазят закона и затова предлагат проектобюджет като база.

Предлага се минималната заплата да се повише на 710 лв. „Наясно сме, че партиите в бъдещата коалиция се обединиха около 700 лв. минимална заплата, мислим да предложим малко повече – 710 лв., защото смятаме, че е важна за населението“, коментира Белчев. В момента минималната заплата е 650 лв.  Мярлката ще засеегне 750 000 българи.

Служебният кабинет предлага още втората година на майчинството да остане 650 лв. месечно. То беше направено толкова с актуализацията на бюджета, но текстът важи само до края на годината. Преди това сумата беше 380 лв.

Предложението за пенсиите е стойността им да бъде запазена на настоящите нива. Сходен ангажимент по време на дискусиите за коалиционно правителство пое бившият финансов министър Асен Василев. Според решение на 46-ия парламент от 25 декември пенсиите трябва да бъдат преизчислени, като коефициентът за година осигурителен стаж се увеличава от 1.2 до 1.35. Минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст ще се повиши от 300 лв. на 370 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии, без добавките към тях, се увеличава от 1440 лв. до 1500 лв. Социалната пенсия за старост ще се увеличи от 148.71 лв. на 170 лв. през нов коефициент за осигурителния стаж. Това по думите на Белчев ще доведе до средно увеличение на пенсиите с 84 лева на човек. Той заяви, че се планира и бонусът от 120 лв., въведен заради епидемията от COVID-19, да бъде запазен още поне шест месеца.

Друга планирана мярка е увеличение на месечните помощи за отглеждане на дете, както и прагът на получаване. Всеки със заплата до 510 лева ще има право на детски надбавки, които ще се увеличат с 20% – от 40 на 50 лева за едно дете и от 90 на 110 за две деца. Това според изчисленията ще засегне 120 хил. деца.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име