д-р Румяна Бонева

Светът е притихнал в очакване на Рождество Христово. Великото тайнство събира семействата на трапезата. В тази нощ се сбъдват чудеса, но най-големият подарък за всички е здравето. За втори път Коледа идва с Ковид! В отделенията на шуменската болница дежурят десетки медици, които се грижат не само за пациентите, пострадали в пандемията, но и за останалите планови и спешноболни. Разговаряме с д-р Румяна Бонева – началник на отделението за анестезиология и интензивно лечение в МБАЛ-Шумен, носител на наградата „Лекар на годината“ на национално ниво. Вече 38 години е в шуменската болница, но сега ситуацията е извънредна.

-Д-р Бонева, колко са специалистите във вашето отделение в момента?

-Лекарите със специалност сме осем. Имаме и един специализант, д-р Дудекула. Той е втора година в отделението, много добре се справя и след като защити спецалността, се надяваме да остане в колектива. Медицинските сестри са около 20 и санитарите са толкова.

Успявате ли да направите работния график при 12-часовите смени?

-Много трудно, дефицитът на медицински специалисти е навсякъде в здравната система.

-Редовно ли получавате допълнителните финансови стимули за работа в условия на пандемия?

-Изплащат се, но това не са пари, които нас ни радват. Претоварени сме, защото не лекуваме само пациенти с коронавирус, но и тежкоболни от останалите отделения. Някои са в критично състояние. Общо 20 са леглата в ОАИЛ заедно с тези за пациенти с коронавирус. Всички са заети. Искам да разберете, че в ОАИЛ коронавирусът не е водещата диагноза. Ние, анестезиолозите, работим в родилно отделение, хирургичните отделения и т. н. Не забравяйте, че освен спешните операции има и планови.

-Две години коронавирусът поставя на изпитание болниците. Как ви промени пандемията, вас, медиците?

-Затворихме се. Всички се затворихме! Работа и само работа! Почти сме без социални ангажименти. Да не говорим за личен живот. Психически сме много изтощени. Положителни емоции вече нямаме. Искам всички да знаят, че и ние имаме чувства и преживяваме всяка ситуация с нежелан край. Много е трудно да обясниш това на хората, които са извън болничната система, извън професията.

-Обезпечени ли сте с необходимите медикаменти?

-До голяма степен – да. Специфично лечение за коронавирус може да се каже, че няма. Някои антивирусни препарати, за които се говори като „Ремдесивир“, се прилагат на определен етап от лечението на пациентите. Тези медикаменти обикновено не са за болни в крайно тежко състояние в интензивното отделение, които не са зависими от кислород, особено моноклоналните антитела. С  „Ремдесивир“  болните с коронавирус се лекуват пред първите 4-5 дни. Имаме проблеми с лечението на другите тежкоболни пациенти, за които има недостиг на някои лекарства.

А протокол за лечение на пациентите с Ковид има ли?

-Протокол няма. Има препоръки за лечението с един или друг медикамент, но категорично протокол няма.

-От 1998 г. шуменската болница е донорска база, една от първите в страната. Кой е ръководител сега?

-Председател на комисията е д-р Димитър Димитров, аз съм част от нея. Има още неврохирург, невролог, анестезиолог. Тя се свиква от координатора, когато има пациент, който става донор. Той уведомява Изпълнителната агенция по трансплантация.

През последните години рядко има донорска ситуация в МБАЛ-Шумен.

-Тази година имаме една, беше преди четири месеца. Донор стана жена. Благодаря на близките й, че дадоха съгласието си. Имаше и други донорски ситуации през годината, но роднините им не си дадоха съгласието пациентите да станат донори.

-Къде бяхте на Коледа миналата година?

-Миналата Коледа бях със семейството си. Тази година на Коледа съм на работа. Много сме малко в отделението, а има пет почивни дни по празниците. Пожелавам всички да са здрави, да са предпазливи и съобразителни, за да може и нашата работа да бъде по-лека. Както винаги ние даваме максималното от себе си и сме на работа, дори когато е Рождество.

Разговора води Валентина МИНЧЕВА

Снимка Валентина МИНЧЕВА

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име