Един от петимата задържани.

35-годишен мъж от Варна е собственикът на базата в село Златна нива, в която бе открита наркооранжерия. Мъжът е установен и задържан, съобщиха от полицията.

Действията на полицейските служители по случая започнали в средата на месец септември, след като получили информация от жители на Златна нива, че в селото често идват непознати коли, с чужда регистрация. Криминалисти започнали наблюдение и установили, че в бивша мелница има движение на автомобили.

В ранните часове вчера криминалисти пристъпили към проверка на помещения в сградата. Служители на сектор „Специализирани тактически действия“ при  ОДМВР- Шумен задържали мъже на 34 и 48 години от София и Ловеч, и 21-годишна жена от софийското село Бистрица и 28-годишна жена от Варна.

Открити са четири хладилни полуремаркета снабдени с климатични инсталации в работен режим.  Действията на разследващите продължили под надзор на дежурен прокурор в окръжната прокуратура. При извършения оглед било установено, че в хладилните полуремаркета се полагат грижи за над 600 саксии засадени с растения от рода на конопа. Част от тях под формата на разсад, останалите в различен стадий на развитие и зрялост. Четирите помещения са оборудвани с лампи, системи за поливане, вентилация, контрол на въздуха и температурата. Ползвани са препарати за стимулиране на растежа им.

В стопанска постройка е намерено специално изградено за целта помещение, обособено за сушене на зелена листна маса. Оттам са иззети над 10 кг. суха тревна маса, която при направения полеви наркотест реагирала на марихуана.  Открити са и три електрогенератора.

Извършени са множество процесуално-следствени действия за документиране на престъпната дейност. Действията на криминалисти и разследващи от ОДМВР- Шумен продължават и към момента. Ще се извършват допълнителни огледи. Благодарение на добре планираната и успешна спецоперация до пазара не е стигнало огромно количество от високорисковото наркотично вещество, посочиха от полицията.

Пред мелницата в село Златна нива заместник окръжният прокурор на Шумен Орлин Куздов даде брифинг съвместно с ОД на МВР.

Работата по образуваното досъдебно производство за производство и държане на високорискови наркотични вещества, предназначени за разпространение продължава под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура- Шумен.

В последния ден от годината съдът одобри четири от петте искания на Окръжна прокуратура – Шумен и определи най-тежката мярка за неотклонение спрямо трима мъже и една жена, обвиняеми за производство и държане на високорискови наркотични вещества в големи размери, предназначени за разпространение. Втората жена, обвинена за същото престъпление, остава под „домашен арест“, съобщиха от Апелативна прокуратура.

Петимата бяха задържани на 28 декември 2021 г., когато на територията на стара мелница, разположена в село Златна нива, са установени четири броя хладилни камиона, оборудвани с добра охладителна и отоплителна техника, пригодени за отглеждане на марихуана. Намерени са и иззети 1200 брой обрани растения, както и 400 растения в саксии. В помещение в самата мелница, пригодено за сушилня, са намерени и над 10 кг готова сушена продукция на стойност 65 000 лева.

Поради тежестта на престъплението, за което законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 до 12 години и „глоба“ в размер от 10 000 до 50 000 лева, прокуратурата внесе искания за налагане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ на петимата. Шуменският окръжен съд одобри четири от тях и „задържа под стража“ тримата мъже – А.В. (47 г.), К.Д. (35 г.) и М.И. (34 г.) и една от жените – Л.П. (21 г.). С.С. (27 г.) остава под „домашен арест“.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име