От днес, 7 януари, са в сила нови правила за пристигащите в България от страни от т. нар. червена зона. В нея попадат държави, в които заболеваемостта от коронавирус е над 500 на 100 000 население или е известно разпространение на мутация на коронавируса.

Пристигащите от страни в червената зона вече ще трябва да представят отрицателен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди влизането в страната, независимо дали имат сертификат за ваксиниране или преболедуване. Това е разпоредено със заповед на министъра на здравеопазването Асена Сербезова.

Изследване с PCR тест трябва да си правят и хората, които са ваксинирани или преболедували, като така се намалява рискът от пренасяне на заразата от безсимптомни носители. Пристигащите без PCR тест ще бъдат поставени под карантина за 10 дни. Карантината обаче може да бъде намалена на 4 дни, ако 72 часа след пристигането човек си направи PCR тест и резултатът е отрицателен.

Според заповедта на здравния министър, в България не трябва да влизат чужденци, пристигащи от страни в червената зона, освен ако са семейство на българи, медици, сезонни работници, хора с българско гражданство, официални лица, студенти.

Пристигащите от държави в оранжева и зелена зона, където заболеваемостта е до 200 заразени на 100 000 население, трябва да имат сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване или изследване, за да не бъдат поставени под карантина.

Ако човек няма нито един от трите документа, ще бъде поставен под карантина за 10 дни, като тя може да бъде отменена след третия ден при отрицателен резултат както с PCR, така и с антигенен тест.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име