Костадин Костадинов, скрийншот

Националният протест на партия Възраждане срещу зелените сертификати не може да напълни и един автобус от Шумен. Това показа проверка на Радиан.бг.

Два дни преди насрочения за 12 януари протест, в Шумен има записани 40 души за участие. Иначе партията е създала сериозна организация за извозване на протестиращи от цялата страна, и от доста време в социалните мрежи се публикуват контакти на хора във всички областни градове, при които желаещите могат да се записват за пътуване

В Шумен няма партийна структура на Възраждане, затова организацията на пътуването е поета от Недко Драганов. Той обаче не е активист на партията, а помага на приятелски начала, уточни самият Драганов.

Пътуването е безплатно за участниците в протеста, разходите по транспорта се поемат от партия Възраждане, каза Драганов. Хората обаче трябва сами да си носят храна и вода за целия ден.

Тръгването от Шумен ще бъде в 4.30 ч. сутринта, но мястото още не е уточнено, както и транспортната фирма.

Хората, които са се записали за участие в протеста, също не са партийни активинсти на Възраждане, заяви Драганов: „Обикновени граждани са, даже не ги познавам, разговарям с тях само по телефона или във фейсбук“, каза Драганов.

Самият той призна, че още не е решил дали да пътува до София. „Все пак покрай тази организация нося отговорност за тези хора и искам да се приберат нормално. Затова ще ги предупредя да не се замесват в провокации“, заяви организаторът.

Драганов се надява това да бъде нормален, мирен граждански протест срещу зелените сертификати и да не прерасне в насилие или в политически искания. „Надявам се, че няма да има ексцесии, атаки срещу сградата на правителството, насилствено влизане или политически искания за сваляне на властта. Ние искаме само да се види, че има и другомислещи в тази държава, че има съпротива срещу зелените сертификати“, коментира Драганов.

Самият той е ваксиниран срещу коронавируса с две дози. „Сега обаче ще ми трябва трета, пета, десета доза. Докога ще я караме така?“, пита риторично шуменецът.

Протестът в сряда започва в 12 ч. в София. За автобусите има осигурен паркинг, но часът на връщане още не е уточнен. Само се знае, че ще е същия ден, каза Драганов. Организаторите подчертават, че за участниците няма да има свободно време за шопинг, или да си свършат някоя друга работа в столицата. Тръгваме веднага след протеста, заявиха от Възраждане.

Вчера стана известно, че 4 от общо 13-те депутати на партия „Възраждане“ са ваксинирани, но в сряда ще протестират пред парламента срещу зелените сертификати. Пред bTV те обясниха, че са се ваксинирали „поради семейни причини“. Възраждане и лидерът на партията Костадин Костадинов отдавна говорят на висок глас срещу ваксините, а зелените сертификати обявяват за „ограничения и дискриминационни мерки“. С тази риторика партията прескочи 4-процентовата бариера за влизане в парламента с почти 130 000 гласа. А експерти предупреждават, че на фона на ниския брой ваксинирани, силните антиваксърски движения и вярата в конспиративни теории, „Възраждане“ дори може да разшири електоралната си база. В същото време България, с ниския си брой ваксинирани, се оказа с препълнени болници и на първите места в света по смъртност от коронавирус

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име