Сн. Д Банк

Търговска банка Д Банк, собственост на Фуат Гювен, е избрана от община Шумен за 20-милионния заем, който администрацията ще тегли за асфалтиране на улици в града и селата.

Днес кметът на Шумен Любомир Христов и директорът на шуменския офис на Д Банк Сюлейман Бакиев подписаха договор за кредит в размер на 20 милиона лева за рехабилитация на уличната мрежа, съобщават от пресцентъра на общината.

Д Банк /бивша Демирбанк/ е универсална банка, създадена през 1999 г.  Тя е част от икономическата група, собственост на Фуат Гювен, чиито структури са разположени в България и в Турция, се посочва в презентация на банката. Фуат Гювен е председател на надзорния съвет на Д Банк, преди това на този пост дълги години беше Стоян Александров.

От община Шумен посочват, че банката е била избрана от комисия, включваща общински съветници и представители на кметската администрация, като водещ критерий за избора е бил най-ниският лихвен процент

Кредитът в размер на 20 милиона лева ще бъде усвояван поетапно през следващите години, а банката ще превежда сумите директно на изпълнителя, заяви Сюлейман Бакиев, цитиран от Радио Шумен.

Решението за теглене на 20-милионен заем за асфалтиране беше гласувано от общинския съвет през октомври. 16 милиона са предвидени за рехабилитация на улици и междублокови пространства в Шумен, а останалите 4 милиона лева – за асфалтиране в селата.

Кредитът трябва да бъде погасяван за срок от 10 години

Само преди два месеца бившият премиер Бойко Борисов определи Фуат Гювен като „банкера на ДПС“. „Банкерът на ДПС се събира с Бойко Рашков. ГЕРБ е последният бастион на демокрацията, а ЦИК ще бъдат хванати на още две места. Такива коментари направи лидерът на бившите управляващи Бойко Борисов от Симеоновград“, съобщи Дневник на 7 ноември /цялата публикация тук /

В публикация от 2020 г. седмичникът Галерия пък съобщи, че активите на ТЕЦ-Варна, собственост на Доган, са заложени в „Търговска банка Д“ срещу кредит от 22 милиона лева. Доган и Гювен са близки приятели от много години насам, допълва „Галерия“. В края на 2019 г. ТЕЦ-Варна купува от фирми на Фуат Гювен имоти, които са в съседство с двата му сарая в „Бояна“ и „Росенец“. Седмичникът припомня, че Фуат Гювен е роден в Момчилград и е изселен по време на Възродителния процес, като има турско и българско гражданство. В началото на 90-те започва бизнес с кожи, търгува с горива, купува заводи, има бензиностанции, хотели и ВЕЦ-ове.

Фуат Гювен е разкрит през 2013 г. като агент „Ахил“ на Държавна сигурност с българските си имена – Фуат Хюсниев Османов, припомня Галерия. Агентурното му минало беше разсекретено от Комисията за разкриване на досиетата след проверката на ръководството на „Д Банк“. Смята се, че Фуат и Доган са съдружници в много проекти у нас и чужбина, а много фирми, приближени на ДПС, са ползвали кредити от банката на Гювен, пише още „Галерия“.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име