За първи път от началото на пандемията новите случаи на коронавирус надхвърлиха 7 000 за денонощие, а според държавния главен инспектор Ангел Кунчев скоро всеки втори може да е контактен със заразен.

Данните на Единния информационен портал показват, че положителните проби за последните 24 часа са 7062. Това е с 246 души повече от досегашния пик, регистриран в края на октомври миналата година.

Процентът на заразените също се увеличава и е 18.6% от всички изследвани.

В болница са 5240 души, 580 от тях са в интензивни отделения. Починали са 89 души, като 92% от тях не са били ваксинирани. Излекувани са 1323 души.

В София плановият прием и плановите дейности на болниците са прекратени.

Вчера стана ясно, че и при учениците рязко се покачва броят на положителните тестове. Той се е увеличил над 3,5 пъти в сравнение с изследването в първия ден след коледната ваканция. Позитивните резултати са 641. Миналата седмица те бяха 178.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев заяви, че се очаква да дойде момент, в който всеки втори у нас е контактен със заразен с коронавирус. Пред „Нова телевизия“ тази сутрин той обясни, че предположението му е свързано с бързото разпространяване на варианта Омикрон, който засяга прекалено много хора. Според Кунчев, броят на заразените отсега нататък ще расте и новата вълна ще продължи и през целия февруари.

За щастие, ваксинацията запазва високо темпо – новопоставените дози вчера са почти 32 000. Броят на хората със завършен ваксинационен цикъл вече е малко над 1.9 милиона. Бустерна доза са си поставили 429 266 души.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име