Новият областен управител Владимир Йолов /вляво/ приема печата на администрацията от досегашния титуляр Венцислав Венков 23и

Новият областен управител на Шумен Владимир Йолов, който днес официално встъпи в длъжност и даде първия си брифинг, се похвали пред журналисти с уникалната си дисертация за експанзията на търговските вериги у нас и призова медиите да не пропускат докторската му титла, когато говорят за него.  

„Има само две такива научни разработки за завземането на пазарите от чужди вериги, затова те се изучават, писал съм и ръководства по темата“, похвали се още новият губернатор. И уж на шега поиска журналистите да го титуловат „доктор“. Все пак съм доктор /по икономика, б.р/, доставете ми тази радост“, обърна се Йолов към представителите на медиите. По този повод в края на брифинга, също в рамките на шегата, колега – журналист припомни един стар виц за доцентите в България, които вече са „50 % от населението“.

Извън научните си постижения, Владимир Йолов се похвали и с големия си управленски опит. „Имам изключително дълъг управленски опит, работил съм с мащаби над 1300 човека на мое пряко подчинение“, заяви Йолов, вероятно визирайки работата си в търговска верига „Кауфланд“, чийто първи управител в Шумен беше именно той. В тази връзка той обяви, че познава административните процеси, включително в областната управа, макар че идва от бизнеса. „Създал съм различни дружества, ръководил съм ги успешно, работил съм с интернационални компании, с които съм постигнал големи успехи в Европа“, продължи да представя бизнес постиженията си новият губернатор.

И макар че заема политическа длъжност и е политическо назначение от квотата на управляващата формация „Продължаваме промяната“, Владимир Йолов публично се дистанцира от политиката. „Не съм политическа фигура и нямам амбиции да се правя на такава“, подчерта областният управител, а по-късно призова да не го свързват с политиката. Това негово изявление обаче изобщо не кореспондира с позицията на премиера Кирил Петков, според когото областните управители трябва да провеждат политиката на правителството.

Попитан как се е озовал на поста областен управител, след като през последните години не се е занимавал с политическа и обществена дейност, с протести или с гражданските каузи, Владимир Йолов обясни, че е бил препоръчан на управляващите от свои колеги, с които е „работил в бизнеса“. След още уточняващи въпроси, той каза, че е издигнат на поста от „Продължаваме промяната“, но не е член на формацията. Виждате, че се издигат хора от бизнеса, обясни новата си кариера Йолов.

Като приоритети в работата си, новият областен управител посочи три задачи: преодоляване на ковид кризата, подобряване на бизнес средата и намаляване на административните процедури за гражданите и бизнеса. Според Йолов, трябва да се намалят разрешителните режими, да се изчисти ненужната документация и да се ограничи чакането пред гишета, които затрудняват хората. Това обаче изисква време, защото ще трябва да се прегледат всички наредби на държавните институции и да се подготвят предложения за промени, посочи Йолов.

Попитан за конкретни решения на общинския съвет в Шумен, които той има правомощия да спре, областният управител отговори, че още не е запознат с темата. Става въпрос за двете решения, предизвикали въпроси и недоволство и в сесийна зала, и сред гражданите: значителното повишаване на данъка върху недвижимите имоти и продажбата на 170 декара до сметището в Дивдядово.

На сесията на 23 декември, общинският съвет увели данъка върху имотите от 1,3 на 2 промила, като новият налог влиза в сила от 1 януари. На същата сесия беше взето решение за продажба на 170 дка до сметището в Дивдядово, където потенциалният купувач декларира, че ще строи фотоволтаичен парк. Опасенията на местните жители обаче са, че на терена ще бъде изградена и инсталация за преработка на отпадъци. Областният управител има едномесечн срок за връщане на решенията, т.е до 23 януари. Засега не е ясно дали той ще спре някое от тях.

В края на брифинга Йолов обяви, че не знае кой ще бъде заместникът му. От тази година областната администрация ще има само един заместник-областен управител, който също се назначава от правителството и по споразумение отново трябва да е от квотата на Продължаваме промяната. Йолов заяви, че има желание да работи със стария екип на областната администрация и че „не винаги смяната на един ръководител е свързана с уволнения и назначения“

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

4 КОМЕНТАРИ

  1. Доктор по ликвидация. Да си спомни как при червения кмет разпродаде поръчково имуществото на кожния диспансер и колко пъти го викаха в правната комисия за обяснение. Мълчеше като наакан

  2. Доктор Кауфланд защо напусна търговската верига? Еврофондовете на мадамата са по-сладки

  3. Административна наглост! Да си натрапваш егото на медии и общество. В бизнеса някой да му е казал доктор?

  4. от бизнеса бил пък доктор станал. Хаххаа смотльо! без никаква обществена кауза и позиция. Не го искаме такъв.

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име