11 януари 2021 г. Истинска черна река тече от сметището до Дивдядово. Архив Радиан.бг

Шуменци, членове на Гражданската инициатива срещу изграждането на завод за изгаряне на боклука в квартал Дивдядово, подготвят нова подписка сред гражданите. Този път се иска намеса от страна на държавата за регионалното депо за битови отпадъци, съобщи Йордан Йорданов, който беше председател на гражданската инициатива

„Настояваме за спешни мерки от страна на правителството, за да се реши проблемът с постоянните течове на замърсени води от сметището“, каза Йорданов. Копия от подписката ще бъдат изпратени до президента, премиера, министъра на екологията, председателя на Зелено движение, както и до главния прокурор за проверка на действията или бездействията на овластените по закон отговорни лица, допуснали постоянните течове, които замърсяват река Голяма Камчия и нейното поречие.

„Ще се обърнем към изброените по-горе държавни мъже, тъй като се убедихме, че на местно ниво този сериозен екологичен проблем се неглижира и липсва загриженост от страна на община Шумен за неговото решаване. Беше изтеглен 20-милионен заем за асфалтиране, но не е предвиден и един лев за решаване на този голям екологичен проблем“, коментира Йорданов и предупреди: Ако не се вземат адекватни мерки от страна на правителството днес и сега, този теч ще продължи при всеки голям дъжд и всяка зима. А потърпевши ще бъдат гражданите на област Шумен, тъй като част от кладенците за питейна вода се намират по поречието на река Голяма Камчия и има опасност да бъдат замъърсени.

Йордан Йорданов припомни, че Европейската комисия предлага по-строги присъди срещу екологичните престъпления, включително максимална присъда от 10 години затвор и разширяване на обхвата на директивата на ЕС за екологични престъпления, с цел подобни замърсявания, като това от регионалното депо да не бъдат омаловажавани, а замърсителите да понесат съответната отговорност.

В момента се уточняват местата за събиране на подписката, която ще започне следващата седмица.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име