Дългогодишният пиар на ГЕРБ в Шумен Камен Андонов изненадващо е освободен от поста си в партията, научихме от достоверни източници.

Андонов е отстранен буквално дни след последната сесия на общинския съвет на 23 декември, когато той се противопостави категорично срещу драстичното увеличение на данък сгради, поискано от кмета и областен шеф на ГЕРБ Любомир Христов.

На заседанието Камен Андонов беше единственият от групата съветници на ГЕРБ, който се обяви против вдигането на данъците. „Това е гавра!“, заяви Андонов в сесийна зала. „В тази криза хората очакват от нас подкрепа и разбиране, а не да им увеличаване данъците!“, коментира остро Андонов и напомни на колегите си – съветници, че на предходната сесия самите те си увеличиха заплатите и гласуваха впечатляваща нова заплата на самия кмет, чието основно възнаграждение беше увеличено от 3 000 на 4 300 лв. /с доплащанията за прослужено време заплатата на шуменския кмет вероятно е около 6 000 лв., изчисляват запознати, б.р/.

„Миналата сесия си вдигнахме заплатите, а днес, в навечерието на Коледа, затормозяваме шуменци, като им вдигаме данъка! Това е абсолютно неприемливо!“, заяви на сесията през декември Камен Андонов. Той обвини кметската администрация, че предлага повишаване на данъка на 2 промила с „абсолютно неубедителни аргументи“. „Сега, когато хората са ударени от ценово торнадо, шуменци очакват подкрепа от нас, а не тази гавра!“, беше категоричен тогавашният пиар на ГЕРБ. /Повече можете да прочетете тук/

Броени дни по-късно Камен Андонов е бил уволнен от поста си на ръководител на пресцентъра на ГЕРБ в Шумен, като трудовото му правоотношение е било прекратено от партийната централа в София.

Днес Андонов потвърди тази информация. „Считано от 6 януари 2022 г. вече не съм ръководител на пресцентъра на ГЕРБ“, заяви Камен Андонов, но отказа всякакъв коментар. Той не отговори и на въпроса дали освобождаването му е свързано с гласуването му на последната сесия и конфронтацията му с кмета Любомир Христов. На този етап няма да коментирам, заяви Андонов.

Негови съпартийци обаче казаха, че точно това е причината за уволнението му. Обясниха го неофициално и с изричната уговорка да не бъдат цитирани имената им, защото „ще ги последва съдбата на Камен“.

Позицията на Андонов на последната сесия предизвикала гняв и сред съветниците на ГЕРБ, и сред партийното ръководство, тъй като пиарът отказал да се съобрази с наложеното „отгоре“ решение, което било задължително за цялата група, обясниха хора от партията. С изявленията си в сесийна зала и пред няколко медии Камен Андонов съвсем вбесил партийните шефове не само защото не се съобразил с партийната дисциплина, но и защото ги обвинил директно, че работят против интересите на гражданите.

„Да имаш различно мнение от това на шефа е демократичен лукс, който не е много на почит в ГЕРБ – Шумен“, коментират иронично хора от партията. Според членове на ГЕРБ, уволнението на Камен Андонов е и предупреждение към инакомислещите – да внимават какво ще им се случи, ако се противопоставят на началниците. Запознати твърдят, че той може дори да бъде изключен от групата съветници на ГЕРБ за назидание. Иначе официалната версия за уволнението на Андонов била „съкращаване на щатове и закриване на офиси в цялата страна“.

Камен Андонов е преподавател по история в Шуменския университет, главен асистент, доктор по история. Занимава се с пиара на ГЕРБ в Шумен още от 2009 г., а от 2011 г. е назначен на трудов договор като ръководител на пресцентъра на партията.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име