Областният управител Владимир Йолов не е спрял нито едно от двете решения на общинския съвет в Шумен, които предизвикаха обществено недоволство и спорове в сесийна зала. Това съобщиха от пресслужбата на областна администрация в отговор на наши въпроси.

На сесията на 23 декември мнозинството съветници одобриха две спорни предложения на кмета Любомир Христов /ГЕРБ/ – за драстично увеличаване на данъците върху недвижимите имоти от 1,3 на 2 промила и за продажба на 170 дка от старото сметище край Дивдядово.

И двете решения предизвикаха недоволство сред гражданите. Увеличаването на данъците във време на здравна и икономическа криза, когато хората очакват компенсации и подкрепа, съвсем естествено беше посрещнато „на нож“ от хората. Бившият пиар на ГЕРБ Камен Андонов в прав текст определи решението като „гавра с шуменци“. Въпреки всичко мнозинството съветници от ГЕРБ и ДПС, с подкрепата на няколко прокметски гласа успяха да наложат решението.

Недоволство, особено сред жителите на Дивдядово, предизвика и решението за продажбата на 170 дка от старото сметище, където потенциален инвеститор ще прави фотоволтаичен парк. Подозренията на хората са, че покрай парка там ще се изгради и инсталация за преработка на отпадъци.

Недоволните граждани се надяваха, че областният управител ще спре тези решения. Още повече, че има подобен пример в друг регион, където областният върна решението за повишаване на данъците. Пък и в Шумен не са малко примерите, когато бившият областен от ГЕРБ спираше решения, които не се приемаха от кмета на Шумен и областен шеф на ГЕРБ Любомир Христов.

Владимир Йолов обаче не е върнал нито едно от двете решения, тъй като юристите на областната администрация не са установили незаконосъобразност при тяхното гласуване или формулиране, заявиха от областна управа. „Преписите от решенията са постъпили в областната администрация на 30 декември и юристите са извършили контрол по тяхната законосъобразност, като не са констатирани основания за връщане на решенията. Затова няма решение за тяхното спиране“, заявиха от пресслужбата на областния управител.

Оттам посочиха, че проверката на юристите е приключила до 6 януари, т.е. при управлението на предишния областен управител Венцислав Венков, който също е имал възможност да спре решенията.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име