Областният управител свика заседание на кризисния щаб заради повишената заболеваемост

Рекорден брой заразени от коронавирус са регистрирани в Шуменска област вчера – в региона са установени 209 нови случаи за денонощие. Това е най-големият брой новозаразени на дневна база от началото на пандемията, съобщи директорът на РЗИ д-р Пепа Калоянова. Досега „рекордът“ за денонощие е бил 170 души.

Заради повишената заболеваемост се спират плановият прием и плановите операции в областната болница, съобщи шефът на МБАЛ – Шумен д-р Димитър Костов. Ограничението влиза в сила на 27 януари и ще продължи до 7 февруари.

Заради бързото разпространение на коронавируса, днес беше свикано заседание на областния кризисен щаб. На него е взето решение да се засили контролът върху спазването на противоепидемичните мерки, съобщи областният управител Владимир Йолов. В тази връзка той подчерта, че общинските кметове и кметовете на населени места също трябва да изпълняват своите ангажименти в борбата със заразата, а не да се прехвърля цялата тежест върху инспекторите на РЗИ и медиците от областната болница.

Въпреки очакванията,

няма въведени ограничения за учебните заведения

макар че голяма част от новозаразените са деца. От регистрираните вчера 209 нови случаи, 42 са деца под 18 години, т.е. 20 % от новозаразените са в детска и ученическа възраст.

Особено сериозно е положението в общините Шумен и Велики Преслав, където броят на заразените на 14-дневна база е най-висок. В двете общини в момента има общо 737 карантинирани ученици, съобщи директорът на РУО – Шумен Светлана Милева.

Във Велики Преслав под карантина са 18 % от учениците – 115 деца, а в Шумен – 7 % или 622 деца.

Въпреки това, няма взето решение за ротация на учениците в двете общини. Такива решения вече се вземат от регионалната здравна инспекция и националния пандемичен комитет, заяви Светлана Милева.

Според новия план на правителството, при налагането на ограничителни мерки водещ индикатор са броят на свободните интензивни легла в болниците и заболеваемостта по места.

На 14-дневна база заболеваемостта в Шуменска област е 614 на 100 000 население, съобщи д-р Пепа Калоянова. Само преди 5 дни – на 20 януари, заболеваемостта беше 502 на 100 000 души. Въпреки бързото разпространение на заразата, по новите критерии регионът е на етап 1, т.е. все още сме в зелената зона, заяви д-р Калоянова.

В момента

няма повишен натиск към болницата,

тази сутрин в ковид отделенията е имало 100 пациенти, а в реанимация – един болен с коронавирус, каза д-р Костов. Той обясни, че е поискал спиране на плановия прием заради много карантинирани медици. Голяма част от персонала е под карантина заради заразени в семейството, затова спираме плановите операции за седмица, заяви шефът на болницата и коментира, че спирането на плановия прием за толкова кратък период не е проблем.

Д-р Костов съобщи, че болниците очакват компенсации от държавата заради повишените цени на тока и на консумативите. Токът, кислородът, консумативите – всичко се е повишили. Последната ни фактура за ток беше 220 000 лв. и е 4 пъти по-висока от предходната, затова разчитаме на компенсации от държавата, каза д-р Костов.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име