Сн. МОН

Нови 138 случаи на коронавирус са регистрирани в област Шумен през изминалото денонощие. От началото на пандемията лицата с потвърден COVID-19 в региона са 17 108, информират от РЗИ.

Към 26 януари заболеваемостта е 666 на 100 000 души за 14-дневен период.

Най-малкият диагностициран вчера е момиченце на 4 г. от Ивански, а най-възрастна е жена на 81 г. от Шумен. Отново най-много от доказаните случаи са на деца и младежи на възраст до 18 г. – общо 29 души.

По настоящ адрес регистрираните са от Шумен – 66 души, 17 от Нови пазар, 11 от Велики Преслав, по 3 от Смядово и Васил Друмев и по 2 от Тодор Икономово, Памукчи, Осмар, Мадара, Каолиново, Златар, Драгоево и Ясенково. Останалите са по един от Борци, Бял бряг, Вехтово, Върбица, Златна нива, Ивански, Илия Блъсково, Каспичан, Коньовец, Кюлевча, Маломир, Мараш, Никола Козлево, Пет могили, Правенци, Радко Димитриево, Стан, Стоян Михайловски, Троица, Тимарево, Хърсово и Черенча.

Вчера са изписани от шуменската болница 13 души, а приетите за деня за лечение са 12.

За последните 24 ч. няма починали пациенти. Трима души са настанени в отделението за интензивни грижи.

Към 00 ч. на 26 януари в COVID отделенията на МБАЛ – Шумен има 101 пациенти.

В Детско отделение към момента остава за лечение едно дете, а в МБАЛ – Шумен гр. Нови пазар са 13 пациенти за болнично лечение.

Имунизационна кампания

През последното денонощие в имунизационните кабинети и практиките на общопрактикуващите лекари за цялата област са направени 346 имунизации. От тях първа доза е приложена на 68 лица, а имунизираните с втора доза са 55. Допълнителна (бустерна) доза е поставена вчера на 223 лица за областта.

Към момента в областта със завършен ваксинационен цикъл са 38 982, а общо направените ваксинации са 85 421. Лицата с поставена бустерна доза са 12 372.

РЗИ – Шумен информира, че сертификатите за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни, а тези с поставена бустерна доза са безсрочни.

Изискването, което влиза в сила от 1 февруари и е записано в европейския регламент, касае пътуването в Европейския съюз с цифров COVID сертификат за ваксинация.

На територията на България сертификатът за ваксинация може да се ползва като „зелен сертификат“, като при завършен ваксинационен курс срок на валидност не е фиксиран.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име