Любомир Христов

„Камене, много жалко, че точно ти искаш прозрачност, приятелю! Не ме настъпвай по опашката!“ – с това предупреждение кметът на Шумен Любомир Христов /ГЕРБ/ се обърна към бившия пиар на партията Камен Андонов, който днес на сесия направи на пух и прах идеята на градоначалника да си „назначи“ контролиращи комисии върху 20-милионния заем за асфалтиране на улиците в града и селата.

В комисиите, според замисъла на кмета, трябваше да влязат чиновници от неговата администрация, кметове на села и общински съветници, а на практика те щяха да бъдат назначени, тъй като трябваше да получават допълнително заплащане за контролните си функции. Възнаграждението им щеше да идва от самия заем, а комисиите трябваше да контролират изпълнението на дейностите от страна на строителните фирми – поне така е записано в докладната на кмета. В състава на комисиите обаче няма нито един пътен експерт, което поставя под въпрос капацитета им да контролират каквото и да е. Да не говорим, че по закон те нямат и такива правомощия, както изтъкна Камен Андонов в сесийна зала.

„Остава дълбокото впечатление, че тези комисии ще бъдат само един жив щит, зад който кметът и администрацията да се скрият, когато започнат да нарастват критиките към асфалтирането“, заяви Андонов и директно обвини кмета, че се „крие зад съветниците“ дори при обсъждането на въпроса в сесийна зала. „Ние искаме прозрачност /за харченето на 20-милионния заем, б.р/, но не под тази форма“, заяви Андонов. С което предизвика предупреждението „да не дърпа кмета за опашката“. А обръщението „приятелю“ вероятно беше за благозвучност.

Предложението на кмета

Кметът на Шумен предложи да се сформират две комисии, които да контролират как се харчат парите от 20-милионния заем. Според докладната му, комисиите от общински служители, селски кметове и съветници, ще бъдат отговорни за „качественото и прозрачно изпълнение на ремонтите“ и трябва да упражняват контрол върху извършените строителни работи и документацията по обществени поръчки.

Начело на двата екипа трябваше да застанат заместник-кметовете Боян Тодоров и Татяна Костова, а за работата си всички участници в комисиите щяха да получават възнаграждения.

В състава на комисиите кметът беше посочил: общинските служители Анатолий Николов, Десислава Петрова и Цвета Николова, главният специалист на квартал Дивдядово Георги Николов и общинските съветници Артур Алтунян, Гюнай Тефиков, Димитричка Недева, Иван Йонков, Христофор Крумов и Явор Якимов в екипа за град Шумен, както и общинските служители Валентина Йорданова, Росица Матеева и Анелия Йорданова, общинският съветник Красимир Костов и кметовете на Царев брод Стефан Живков, на Салманово Йордан Киров, на Илия Блъсково Васил Василев, на Черенча Хасан Хаканов и на Белокопитово Алекси Чолаков за екипа по селата.

Още при внасянето на докладната предложението на Любомир Христов предизвика много въпроси и основателно недоволство, тъй като в състава на комисиите няма „пътищари“, те нямат правомощия по закон да контролират изпълнителите на ремонтите и на практика снемат огвороността от самия кмет и администрацията му, които са длъжни да контролират прозрачното и законосъобразно изразходване на 20-милионния заем, както и качественото ремонтиране на улиците. Още повече недоволство предизвика и предвиденото възнаграждение на комисиите. В тази връзка кметът на Мадара Неделчо Неделчев основателно попита в правна комисия защо общински служители и селски кметове ще получават допълнителни пари за дейности, които вършат в работното си време и за които вземат заплати?

В крайна сметка обаче само една от постоянните комисии отхвърли докладната на кмета – всички останали гласуваха „за“. Вероятно така щяха да гласуват и в сесийна зала, но кметът Христов оттегли докладната си след публичните атаки на Данаил Данчев, председател на групата на БСП и бившия пиар на ГЕРБ Камен Андонов

Данаил Данчев: Кметът се опитва да сложи параван!

Групата на БСП няма да подкрепи предложението на кмета, защото той се опитва да сложи параван и целият негатив от асфалтирането да бъде отнесен от съветниците! Това заяви председателят на групата на левицата Данаил Данчев.

Той посочи, че в комисиите няма хора с експертни компетенции, които могат да контролират и да отговарят за строителството. „Тези хора не участват в избора на изпълнител или в обществените поръчки, където са кризисните моменти, а само ще са параван“, заяви Данчев. И попита риторично: Какви са правомощията на тези хора? След което напомни, че по закон подобни комисии нямат правомощията нито на инвеститорски контрол, нито на строителен надзор.

Ако наистина искате да контролирате изпълнението на дейностите, вие като кмет можете да привлечете експерти, посочи Данчев.

Камен Андонов: Как едно добро намерение се изроди?

„Приех добронамерено заявката /на кмета, б.р/ да се осигури прозрачност при ремонта на улиците, но останах неприятно учуден как едно добро намарение се изроди в настоящото абсурдно предложение“, така започна изказването си по темата Камен Андонов, който специално се качи пред микрофона на сцената.

„Какво всъщност ни предлага кметът – администрацията да сформира екипи, ръководени от същата администрация, които да следят как се харчат парите от същата администрация! Която освен това ще прибира част от средствата като хонорари и кани като съучастници няколко съветника и кметове на села“ – така бившият пиар на ГЕРБ обобщи предложението на кмета Христов. И попита иронично: Наистина ли смятате, че това ще защити интереса на шуменци и ще гарантира качествен ремент?

Андонов подчерта, че на комисиите не може да бъде „вменена“ никаква отговорност, защото самите те са незаконни. Според Закона за устройство на територията, участниците в строителството са изпълнителят, консултантът, надзорът, техническият ръководител, доставчикът. Към коя от изброените в закона категории спадат общинските съветници, обърна се Андонов с въпрос към кмета. И напомни, че законодателят ясно е посочил на какви изисквания трябва да отговарят всички категории в процеса на строителството. По закон, подобни общински комисии не могат да изпълняват функциите на строителен надзор, подчерта Андонов

След което заключи, че в този си формат комисиите няма да свършат никаква работа и няма да гарантират обществения интерес, затова призова кмета да оттегли докладната си. „Ако наистина иска да гарантира прозрачност, нека кметът да включи в комисиите хора, които имат законово основание за надзор – архитекти, инженери, строителни експерти“, призова Андонов. И даде пример с кмета на София Йорданка Фандъкова, която привлича външни експерти от Университета по строителство и архитектура.

А тези комисии са жив щит, зад който кметът и администрацията да се скрият, когато започнат да нарастват критиките към асфалтирането, завърши бившият пиар на ГЕРБ

Кметът се отказа от комисиите

След изказванията на Данчев и на Андонов, кметът Любомир Христов обяви, че оттегля докладната си. Градоначалникът даде заден от първоначалната си идея и се оправда, че „никой никъде нямало да се подписва“, т.е. да носи отговорност.

Христов прехвърли топката към съветниците, като напомни, че преди 3-4 сесии точно те са поискали да има контрол върху харченето на 20-милионния заем и асфалтирането на улиците. „Ние знаехме, че ще предизвикаме такъв дебат в залата, точно затова написахме такава докладна, защото всички вие искате и после всеки се дърпа назад, когато трябва да носи отговорност“, обърна се кметът към съветниците

После доразви идеята си за комисиите – администрацията искала „елементарни неща“, например селските кметове на наблюдават работата на строителите и да се обаждат в общината, когато има проблем или нужда от някакво съдействие. Или в Шумен да дават информация за лошо качество и лошо изпълнение, за да може общината да реагира.

„Казаха на комисии, че 50 % от /парите за/ пътното строителство се крадат. Кой ги краде, администрацията ли? Ами елате ни контролирайте!“, обърна се ядосано кметът към съветниците.

След оттеглянето на тази точка от дневния ред, местният парламент ударно гласува останалите решения и приключи работата си малко след 11 ч.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име