Брифинг на министрите след правителственото заседание

Производители на олио прогнозираха двоен скок в цената заради войната в Украйна и нарушените доставки на суровина, но правителството обяви, че има спекула на пазара на олио и декларира, че още днес ще бъде активирана Комисията за защита на конкуренцията.

На днешното заседание на Министерски съвет е взето решение правителството да изкупи жито, царевица и слънчоглед за общо 1,1 милиарда лева, съобщи на брифинг след заседанието вицепремиерът Асен Василев. Според него, в страната има 3 милиона тона пшеница, но само 300 000 т са в Държавния резерв, затова държавата започва изкупуване на 1,1 милиона тона жито.

Земеделският министър Иван Иванов увери, че изкупуването на суровините ще става на пазарен принцип през Стоковата борса. Той заяви, че страната разполага с държавни и частни складове за 14 милиона това пшеница.

По отношение на олиото, вицепремиерът Асен Василев заяви, че има опити за картелизиране, като се задържат на склад олио и слънчоглед. „Налице е изкуствена спекула, която се създава“, заяви Василев.

Вицепремиерът Корнелия Нинова каза, че цена от 5 лв. за литър олио е спекула, тъй като производствената цена е 2 лв. Нинова заяви, че в страната има 1,5 млн. тона слънчоглед, които могат да стигнат за 4-годишно произвоство на олио, затова поскъпването не може да се оправдава с цената в Украйна. „Собствениците на слънчоглед задържат количества, с цел да ги изнесат, но няма да позволим малцина да станат милионери за една нощ на гърба на българите“, заяви Нинова.

Целта е да осигурим продоволствието на България до 2023 г., за да сме сигурно, че независимо от сценария, хлябът на българина ще бъде на масата, заяви премиерът Кирил Петков по повод решението на правителството да изкупи зърно и слънчоглед за 1,1 милиарда лева.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име