Вече са ясни спектаклите, които шуменската публика ще може да гледа в рамките на тазгодишното издание на театралния фестивал „Нова българска драма“ Шумен. Престижният театрален форум ще се проведе по традиция от 11.05. до 16.05.22 г.  Театроведът Светла Бенева – селекционер в направление „Преглед на спектакли“ обобщи наблюденията си относно поставените на сцена заглавия  през 2021 година. Тя е изгледала 35 представления, свързани с българската драма: „Много добра посока забелязвам и тази посока е интерес към българската драма в младите творици, които сега стъпват на сцена, и развитие на българската драма, за разлика от много години,  в които се оплаквахме, че няма добри драматурзи, няма драма. На фона на това, че в българската литература има много ярки постижения, специално в романите, и в повестите има много добри стъпки в развитие на българската драма.” Основните теми, които вълнуват творците са: Какво стана със света?, Какво се случи с нас? Какви ценности са важни? Сред водещите теми са темите за щастието, любовта, насилието и справедливостта. Почти всички текстове за театър, които публиката ще види като реализирани вече спектакли са печелили награди от конкурси.

От 11 до 16.05. в надпреварата ще се включат Младежки театър „Николай Бинев“ – София със спектакъла „Монетата“, автор и режисьор Боян Крачолов,  ДКТ „В. Друмев“ – Шумен със спектакъла „Михал Мишкоед“ от Сава Доброплодни, драматургичен вариант – Кольо Карагеоргиев, постановка – Съби Събев. Спектакълът е посветен на 165 години от първото представление в Шумен и в България и се осъществява с подкрепата на Община Шумен и медийното партньорство на БТА. В състезателната програма са селектирани още „Форсмажор студио“ – София със спектакъла„Активно вещество“, автор Диа Мантова, по мотиви от „Събрани есета за шизофренията“ на Есме Уанг. Режисьор Стефан Прохоров, с участието на Диа Мантова. Проектът се осъществява с подкрепата на Национален фонд “Култура” в направление творчески инициативи в партньорство с галерия “Spazio” и студио “Форсмажор”.

Драматично-музикален център – Кърджали ще представи спектакъла „Деца на света“ от Стефан Цанев, сценична версия и режисура – Денислав Янев, а Театър 199 „Валентин Стойчев“ – „Боклук“ от Елена Талбис, постановка – Ивайло Христов. „Театър „София“ ще участва със спектакъла „Цветята“ от Теодора Иванова – ДОДО, режисьор – Калин Ангелов. В селекцията на Светла Бенева попада още Общински театър „Любомир Кабакчиев“ – Казанлък със спектакъла „4 жени без 4G“, автор Петър Влайков, режисьор – Димитър Живков, моноспектакъла на Снежина Христова „Една българка“ по едноимения разказ на Иван Вазов. Моноспектакълът е проект на сдружение „Легал арт център“, реализиран с финансовата подкрепа на НФ „Култура“ и СП „Култура“ и в партньорство с Нов български университет (Радио-телевизионен център на НБУ) и Театър Азарян, НДК.

В рамките на състезателната програма публиката ще може да гледа още „Гибел или светлото бъдеще“, автор и режисьор Кристина Бояджиева на Драматичен театър – Ловеч, Тържество на самотата“ от Катерина Георгиева, режисьор Борис Зафиров на  Театрална работилница „Сфумато“ и моноспектакъла на Деян Донков – „Камбаната“ по романа на Недялко Славов, режисьор – Деян Донков. С участието на Пламена Иванова в образа на Лейла и със специалното участие на Оркестър “Карандила”.

Три куклени спектакъла за деца ще съпътстват основната програма на ТФ „Нова българска драма“ Шумен 2022 г., каза на пресконференцията днес Дияна Христова – председател на УС на Сдружение „Нова българска драма”. Драматично-куклен театър „Васил Друмев“ – Шумен ще представи „Закуска за принцеса“ от Янко Митев, режисьор – Съби Събев. Текстът е носител на I –ва награда за образователна пиеса от Националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник” в Ямбол 2015 г. Спектакълът е носител на Награда за образователен театър от 21-то издание на Националния куклено-театрален фестивал “Михаил Лъкатник” – Ямбол 2019. Държавен куклен театър – Търговище ще представи „Огнено червена приказка“ с автор и режисьор Валентин Владимиров – Валяка, а Драматично- куклен театър – Силистра – „Работна мецана“ по Леда Милева, драматизация и постановка – Теодора Попова-Лазарова. 

„Това е една от най-пъстрите селекции, която дава възможност да се видят на сцената в Шумен тенденциите в съвременния български театър.”, коментира директорът на ТФ „Нова българска драма” и на театъра, който е съорганизатор – Димитър Димитров. „Най-важното е, че имаме от какво да избираме, което означава, че ТФ „Нова българска драма” поддържа своята роля – стимулиране на създваването, съхранението и развитието на съвременната българска драматургия. Фестивалът се развива и той е жив организъм. Ние сме българи, живеем в Шумен, където е проходил българският театър и затова ще продължаваме с усилията да показваме на нашата публика най-доброто от българиския театър и българската драматургия.” обобщи Димитър Димитров.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име