Сн. скрийншот ТВ Шумен

Общинският съвет отхвърли предложението на кмета Любомир Христов за продажба на близо 19 дка поземлен имот в местността „Чернювци“ в Дивдядово, където частен инвеститор иска да изгради инсталация за компостиране и сепариране на битови отпадъци.

Съветници от различни партии поискаха общината сама да направи подобна инсталация със собствено или европейско финансиране, за да не става заложник на частни интереси с боклука.

Въпреки разпалената защита, която кметът оказа на потенциалния частен инвеститор, съветниците не одобриха предложението. С 16 гласа „за“, основно от ГЕРБ, 7 „против“ и 15 „въздържали се“ докладната на кмета не беше приета

Според предложението на кмета, теренът трябваше да се предложи на търг с начална цена 250 000 лв., като в срок до 3 години купувачът изгради инсталация за сепариране и компостиране на отпадъци

Съветници: Общината става заложник на частна фирма

Председателят на групата на БСП Данаил Данчев изрази сериозни опасения от подобна сделка. „Това е един от последните общински имоти с подобно предназначение и общината не трябва да го продава, а да търси собствени средства и европейско финансиране, за да изгради собствена сепарираща инсталация“, коментира Данчев. Той подчерта, че общината задължително трябва да има участие в подобно предприятие, за да не се допуснат други дейности в него. Данчев явно имаше предвид страховете на местните хора, че в такава инсталация ще се горят отпадъци. Той призова кмета да оттегли докладната си, но нищо подобно не се случи.

Бившият пиар на ГЕРБ Камен Андонов припомни „смущаваща поредица от предходни събития“, за които единствено сайтът Радиан.бг писа през последните години. Става въпрос за проваления проект за изграждане на общинска инсталация за сепариране с европейско финансиране. „През 2016 г. общинският съвет възложи на кмета да кандидатства за такава инсталация на стойност 14 млн. лв. към МОСВ и дори предвиди 350 000 лв. за подготовка и написване на проекта. Година по-късно проектът беше подаден, но през 2018 г. се случи нещо твърде интересно – проектът се провали, защото кандидатстващата страна не беше отстранила в срок неточностите“, припомни Камен Андонов.

И коментира, че днес общинският съвет трябва да „замести“ провалената общинска инсталация с частен инвеститор, който ще върши същата дейност. „Така шуменци ще плащат огромни средства на частна фирма. Не е ли страхотен замисъл!“, иронично попита Андонов.

Председателят на групата „За Шумен“ Добромир Драев също посочи много неясноти покрай сделката за боклука. „Главният въпрос е защо общината не направи сама тази инсталация? В противен случай община Шумен ще стане заложник на една частна фирма, което е грешен подход. Такава инсталация трябва да бъде общинска, иначе общинските съвети след нас ще гласуват едни невероятни средства, за да може шуменци да си преработват боклука“, коментира Драев.

Имаше и съветници, които защитиха предложението. Бившият кмет Красимир Костов настояваше за приемане на сделката с мотива, че регионалното депо за битови отпадъци скоро ще се препълни. „Над 90 % от боклука на Шумен са рециклируеми елементи – стъкло, пластмаси, дърво, стомана“, заяви Костов. Даниела Русева също заяви, че подобна инсталация е крайно необходима и дори поиска да бъде съкратен срокът за нейното изграждане. Русева обаче попита как ще се процедира с предаването на отпадъка. „Отпадъците струват пари по цял свят, нали ние няма да го предаваме безвъзмездно на частната фирма“, попита тя.

След дълго разсейване кметът все пак трябваше да отговори на въпросите й и се разбра, че май частната фирма няма да плаща нищо на общината, а по-скоро обратно – хем общината ще „захранва“ частната инсталация с отпадъци, хем ще си плаща за преработката. Поне така се разбра от примера, който кметът Христов даде с извозването на общинските отпадъци към Езерово. Ние /общините/ плащаме на Езерово, заяви кметът.

Кметът с разпалена защита на частната инвестиция

Вместо да обясни защо общината не се заеме сама със сепарирането на отпадъците, кметът се хвърли в разпалена защита на частната инвестиция, която според него била крайно необходима. Както Драев коментира шеговито по този повод: „Кмете, вие говорите толкова разпалено, все едно защитавате вашия завод, така ми изглежда“.

Кметът първо атакува бившия си пиар Камен Андонов: „Не знам откога започнахте да разкривате такива конспирации от 2016 г., но вие също сте участвал в тая конспирация, защото до вчера бяхте един от тези около вас“, заяви градоначалникът. В случая обаче не става въпрос за никакви конспирации, а за реални факти, които бяха проверени и потвърдени дори от Специализираната прокуратура. Впрочем, прокуратурата макар че потвърди провала на общинския проект и напразно похарчените 400 000 лв., така и не установи виновно поведение сред отговорните общински лица.

А кметът Христов днес си изми ръцете за проваления проект с колективната /без/отговорност на регионалното сдружение на общините. Това е проект на сдружението, обяви кметът. Въпреки че именно община Шумен беше натоварена да работи по проекта и да предприема всички действия по него, и за това има съответните решения на общинския съвет.

След това Любомир Христов започна разпалено да обяснява как шуменското сметище ще се запълни до 4-5 години, поради което трябва да се направи сепарираща инсталация за отпадъците. Кметът обаче така и не даде смислено обяснение защо продължава да приема боклука на Търговище, след като нашето сметище е застрашено от запълване. На упоритите въпроси на съветниците защо общината не си направи собствена инсталация, кметът заяви: „20 милиона евро е инвестицията , вие защо не намерихте пари да го реализирате?“. По този повод Данаил Данчев отново му припомни, че именно в първия му кметски мандат бяха отворени специално европрограми за общините и община Шумен успя да провали проекта си, отваряйки пазарна ниша за частни фирми.

Шумен ще плаща 3 милиона, за да си вози боклука до Езерово

Шумен ще плаща на година по 3 милиона лева, за да си вози боклука за сепариране в Езерово. Това стана ясно от отговора на кмета, след като изрично беше попитан колко ще плаща общината за извозването на битовите отпадъци. Пуснали сме обществена поръчка  за извозването, която е за 139 лв. на тон до Езерово, това прави над 3 милиона лева годишно“, каза кметът Христов

Попитан дали и при това положение той продължава да приема боклук от Търговище, кметът отново се оправда с регионалното сдружение: „Да, депонира се боклук от Търговище в Шумен, но решението е потвърдено от 8-те общини в сдружението, не е еднолично на кмета“.

„Това е пародокс – при положение, че имаме собствено депо за отпадъци, ние ще си извозваме боклука до Езерово, а търговище ще си изхвърля боклука на нашето депо“, коментира Данаил Данчев.

Бившият шуменски градоначалник Максим Иванов заяви, че европейската практика е инсталациите за преработка на отпадъци да са общински. Има логика те да са общинска собственост, защото един частен инвеститор винаги може да извива ръцете на община Шумен, коментира Иванов.

В крайна сметка съветниците не приеха предложението, а кметът Любомир Христов обяви, че повече няма да се занимава с темата боклук. Но ви казвам, че не ви очаква нищо хубаво, обърна се той към съветниците, предричайки сериозни кризи с боклука.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име