Инфлацията в края на 2022 г. ще достигне 10%, а средногодишната – 10.4%. Икономическият растеж се забавя, ограничава се покупателната способност на домакинствата – това е записано в пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите /повече тук/

МФ сериозно коригира очакванията си за икономически растеж през тази година, както и прогнозата си за инфлацията.

Според новата прогноза се очаква по-нисък растеж на икономиката тази и следващата годината, съответно 2.6 и 2.8%. В същото време държавният бюджет за 2022 г. е разчетен при ръст на БВП от 4.8%.

Почти двойно по-висока е новата прогноза за инфлацията. Според МФ общото равнище на потребителските цени ще се ускорява до третото тримесечие на 2022 г., след което ще започне да се забавя. В края на годината инфлацията ще достигне 10%, а средногодишната ще е 10.4%. Преди военната инвазия на Русия в Украйна очакванията бяха напролет цените на енергията да се нормализират, а с това и на останалите потребитески цени. Бюджетът на държавата е разчетен при 5.6% средногодишна инфлация.

През 2022 г. търсенето на кредити ще се забави в сравнение с 2021 г., в съответствие с очакваното влошаване на икономическата ситуация и повишената несигурност.

Според новата прогноза, транспортните горива ще поскъпнат с 25,1%. Водещ принос за повишената инфлация обаче ще имат храните, чието поскъпване ще се ускори до 16.4% на годишна база през декември

МФ посочва, че войната в Украйна е променила икономическите перспективи за България. „Инвазията на Руската федерация в Украйна усложни допълнително макроикономическата среда в света и особено в Европа. Реалният растеж на БВП в ЕС ще се забави по линия на по-високи цени, намален износ към Руската федерация и Украйна, отлагане на част от инвестициите поради високата несигурност, забавяне и затруднения на доставки на определени суровини. Ситуацията във връзка с военния конфликт промени и икономическите перспективи за България“, се посочва в доклада на МФ.

МФ предупреждава за ограничаване на покупателната способност на домакинствата, забавяне на износа заради намалено търсене отвън и за отлагане на частни инвестиции заради нарасналата несигурност.

Безработицата ще остане ниска, но икономическият растеж ще се забави, сочат още прогнозите на финансовото министерство.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име