Окръжният съд в Шумен наложи мярка за неотклонение „домашен арест” на 40-годишна шуменка, за която е издадена Европейска заповед за арест от компетентните органи на Италия.

Основанието са присъди за общо шест деяния за склоняване към проституция, за които италиански съд е наложил общо наказание от 5 години и 8 месеца „Лишаване от свобода“.

Окръжният съд не уважи искането на Окръжна прокуратура – Шумен за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража„ по отношение на К.К.В., на 40 г., с постоянен адрес в гр.Шумен.

Съдът намери, че в депозираните от страна на прокуратурата материали не са налице достатъчно доказателства, които да обусловят извода, че лицето може да се укрие или извърши друго престъпление. При липсата на тези задължителни законови предпоставки за определяне на мярка за неотклонение „Задържане под стража“ и факта, че не е осъждано в РБългария, няма висящи наказателни производства на територията на страна, има постоянен адрес, както и че лицето има четири непълнолетни деца, посещави училищни заведения и детски градини, съдът прецени, че най-адекватната в случая мярка за неотклонение  е „Домашен арест“.

К.К.В. бе освободена от съдебната зала, непосредствено след обявяването на съдебния акт. Контролът по изпълнение на домашния арест е възложен на органите на МВР.

В случай на обжалване или протест делото е насрочено пред Апелативен съд – Варна за 12.04.2022г. от 10.00 часа.

Законът изисква след това производство съдът да образува друго дело, на което по същество да се запознае с Европейската заповед за арест, основанията за издаването й, както и друга придружаваща информация /ако има такава/, както и да изслуша страните. Съдът в това заседание ще обсъжда налице ли са условията за предаване на исканото лице или има основания за отказ за изпълнение на Европейската заповед за арест на искащата държава.

Делото по същество за екстрадицията ще се разгледа на 12.04.2022г. от 14.00 часа.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име