Любомир Христов

Кметът на Шумен Любомир Христов е твърдо решен да прокара предложението си за продажба на частен инвеститор на последния общински имот за сепариране на битови отпадъци край квартал Дивдядово. Вече час след началото на днешната сесия градоначалникът атакува съветниците с различни обяснения и заплахи за екологичното бъдеще на града, само и само да даде бъдещия завод за сепариране на частна фирма. Кметът отказва всякакви предложения за общинско участитие, дори под формата на публично-частно партньорство.

Много от съветниците изразиха обосновани притеснения от кметската идея и първоначално предсатвители на различни групи се обявиха категорично против продажбата. Кметът Христов обаче продължи да натиска за продажбата и изрази готовност да приеме всякакви допълнения, само и само да се приеме неговият вариант – бъдещият завод за сепариране на шуменски боклук да бъде изцяло в ръцете на частна фирма. Никой няма да иска да ни стане партньор в смесено дружество, намерете вие такъв, агитираше кметът, след което изтъкваше други доводи: „Дори да имаме 40% в завода, пак няма да можем да влияем на собственика“.

Докато дебатите вървяха в неизгодна за кмета посока, Христофор Крумов предложи „спасително“ допълнение към предложението на градоначалника – условията за продажбата да се вземат с решение на общинския съвет. „Ако това условие влезе, аз лично съм склонен да подкрепя точката“, заяви Крумов и даде коз в ръцете на прокметските съветници

Други се възпротивиха и поискаха точката да се отложи за следващата сесия. Не може в движение да променяме такъв сериозен въпрос, само и само да се приеме точката, заявиха представители и на БСП, и на ДПС, и от дясно.

Кметът обаче поиска и веднага получи 15 минути за консултации с председателите на групи, с идеята точката да се гласува още днес.

В крайна сметка общинският съвет реши

почти да приеме предложението на кмета,

с леки допълнения, като остави гласуването на следващата редовна сесия през май. Мнозинството съветници одобри постигнатото съгласие на консултациите при градоначалника – правната комисия, съвместно с кметския екип, да изготви условията за продажба на общинския терен в Дивдядово чрез конкурс. За това решение гласуваха 27 съветници, 3 бяха против, а 9 се въздържаха.

Общинският съвет обаче прие и предложението на Данаил Данчев /БСП/, който иска да се проучат възможностите за изграждане на общинско предприятие за сепариране или на публично-частно партньорство. Въпреки несъгласието на кмета да се гласува тази точка, тя все пак беше подложена на гласуване и беше приета с 18 гласа „за“ 8 против и 7 въздържали се.

„Не се връзват нещата, нали вече гласувахме за продажбата, къде да го намеря този партньор, да тръгна да го търся по улиците ли?“, ядоса се кметът Христов. И продължи в същия тон към БСП: Искате да изхарчим едни 10 000 лева ли?

Според предложението на Данчев, ако общината няма капацитет да направи анализ по темата за боклука, трябва да се привлекат външни експерти, като им се плати до 10 000 лв. „Ще дадем средствата на групата на БСП да направят поручването“, тросна се в заключение кметът, като призна с половин уста, че общината наистана няма такъв експертен капацитет

Лъже ли кметът? Камен Андонов с въпроси, на които не получи отговор

Общинският съветник от ГЕРБ Камен Андонов зададе на кмета конкретни въпроси по темата за боклука на Шумен. Андонов припомни, че кметът Христов настоява за бърза продажба на терена край Дивдядово, като се мотивира с изчерпването на регионалното депо.

„На няколко заседания вие изтъкнахте, че сметището върви към запълване и че шуменци ги очаква криза с боклука. Затова притискате съветниците да се забързат и да одобрят частния инвеститор, който ще си направи инсталация за преработка на отпадъци с нашия боклук. От собствената ви администрация обаче получих отговор, че сметището е наполовина празно, т.е няма никакво основание да се бърза“, обърна се съветникът към кмета Христов. Камен Андонов огласи последните данни, според които запълненият обем на регионалното сметище в Дивдядово е 623 000 куб. метра, а оставащият свободен обем е 615 000 куб.  

Сметището спокойто може да приема боклук между 7 и 10 години, което е много по-различна картина, подчерта Камен Андонов и зададе на кмета конкретни въпроси: Кое е вярното – това, което на няколко сесии твърдите , че сметището е пълно, или че е наполовина празно? Защо тогава ще возим шуменския боклук в Езерово? Защо трябва да плащаме около 3 милиона годишно за преработка на шуменския боклук в Езерово?“

В тази връзка общинският съветник отново попита кмета: Кой и защо провали възможността община Шумен да получи целеви европесйки средства за собствена сепарираща инсталация? Андонов визира проваления европейски проект за 14 милиона лева, който беше именно за изграждане на общинско предприятие за сепариране на отпадъци. Сега тази ниша се освобождава за частен капитал

Съветникът представи и подписка с над 300 подписа на граждани, които са против продажбата на терена край Дивдядово. Никой обаче не обърна внимание на гражданския вот.

Вместо да отговори конкретно на въпросите, кметът пусна на съветниците рекламно филмче за работата на частния завод в Езерово. След което все пак даде някакво обяснение по повдигнатите теми

Нови заплахи от кмета: боклукът щял да стигне до 350 лв. на тон

Кметът извади нови аргументи, за да обясни защо трябва да караме боклука си в Езерово, вместо да го депонираме на собственото си сметище. Според неговите сметки, цената за депониране на тон боклук на депото в Дивдядово ще хвръкне до 350 лв., защото общината трябва да започне да плаща и за сепариране. Така кметът се опита да внуши, че цената на Езерово от 139 лв. на тон е направо „без пари“. Само че никой от съветниците не си направи труда да провери „сметките“ на кмета и как стигна до фамозните 350 лв.

„Това, което се казва, че сме излъгали, не е вярно“, заяви Любомир Христов и вместо да отговори защо дава неверни данни за обема на сметището, започна отново да разказва за частния завод в Езерово. Кметът намеси и морфологията на шуменския боклук, който бил различен от варненския, накрая извади още един нов аргумент: ако не сме приемели частния инвеститор в Дивдядово, ще прогоним инвеститорите от Индустриалния парк, защото нямало да има къде да си изхвърлят боклука

Не е ясно кой консултира кмета по темата боклук, но очевидно не се справя добре и Любомир Христов така и не успява да изложи логична, аргументирана и силна теза. Вместо това се опитва да плаши с някакъв апокалипсис, който много иска да предотврати „в името на гражданите“. Към заплахите от изчерпване на сметището – очевидно невярна,  и изгонване на инвеститорите от Индустриалния парк – какво засега не се очертава, той допълни и друга – вдигане на такса смет.

А на въпроса защо общината не е изградила собствена сепарираща инсталация, въпреки осигуреното европейско финансиране, кметът отново прехвърли вината на регионалното сдружение за управление на отпадъците.

Кметът се запъна категорично срещу предложението общината сама да изгради сепарираща инсталация, за да може да контролира цената върху боклука. Според Христов, това щяло да струва 35 милиона евро и общината не може да си го позволи.

Ако това предприятие е изцяло в частни ръце, общината по никакъв начин няма да може да контролира частния инвеститор и може пак да плаща огромна цена за сепарирането на боклука, предупреди Данаил Данчев от БСП

Съмнения около частната инвестиция изразиха и д-р Ивайло Петров, и Метин Джамбазов. „Слушах, четох и се обърках, защото в момента се чуват противоречиви тези. Не чух обаче становище на еколози и на експерти. Не знам какво ще се случи с тази земя, като я продадем. Аз лично в тази ситуация не мога да взема никакво решение“, заяви д-р Петров. Метин Джамбазов също посочи, че общината не може да контролира частния инвеститор и няма да има полезни ходове, ако той изпълни ангажиментите си.

На този етап от дискусията кметът вече изразяваше готовност да приеме всякакви допълнения към решението, „само и само да стане тази работа“.

Решението остава за следващата сесия

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име