Бейзат Яхя с тогавашният премиер Бойко Борисов на конни надбягвания във Венец през 2014 г. , когато Яхя е още лидер на ДПС. Снимка в. Сега

Почти три месеца след полицейската акция срещу известния политик и бизнесмен от Делиормана Бейзат Яхя, прокуратурата пази пълно мълчание за разследването по образувано срещу него досъдебно производство по чл. 253 от НК за пране на пари.

На 16 февруари бяха извършени поредица обиски в имоти на Бейзат Яхя, както и в счетоводна кантора, обслужваща дейността му. Тогава полицията и прокуратурата в Шумен също не дадоха никаква информация за полицейската операция. Сайтът Радиан.бг обаче получи и публикува достоверна информация за резултатите от акцията.

Полицейската акция

На 16 февруари полицията е претърсила три имота на Бейзат Яхя във Венец, с. Осеновец и местноста Дъбрава до ловно стопанство Паламара. В дома на Яхя във Венец в негово присъствие са установени и иззети над 100 броя документи за собственост на недвижими имоти, документи за парични кредити, банкови извлечения, преводни нареждания, мобилни устройства, 14 дългоцевни огнестрелни оръжия, един пистолет Глок и множество боеприпаси

От имота в с. Осеновец са иззети документи за собственост на недвижими имоти, ловни трофеи, около 3 800 бутилки алкохол с различна вместимост, които са били заводско запетачатани, но без акциз и банделори. По данни на лицето, стопанисващо имота, алкохолът е собственост на сина на Яхя, депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов. Установените количества велегален алкохол са иззети във връзка с образувано досъдебно производство по описа на агенция „Митници“

От имота в местността Дъбрава са иззети 2 диска с надпис „Таиб Ердоган“, мобилни апарати, банкови документи, патрони, самоделна пушка. Иззети са и документи, свързани с продажба на държавни  имоти, за които има данни, че са закупени от Бейзат Яха чрез подставени лица.

Впоследствие са проведени процесуално-следствени действия в условия на неотложност и са претърсени още два адреса – офис на Яхя във Венец и офис на негов счетоводител в Шумен. От офиса, намиращ се в административната сграда на ДЛС „Паламара“ във Венец, са иззети над 50 копия на документи за придобиване на недвижими имоти на територията на област Шумен, 5 броя печати на търговски дружества, копия на турски лични документи, ловни билети на чужди лица, удостоверения за подборно ловуване.

От офис на счетоводител в Шумен, обслужващ Бейзат Яхя, са иззети множество документи за банкови операции, документи за собственост, банкови извлечения и други счетоводни документи, имащи отношение към предмета на досъдебното производство.

Изненадващи ходове с прокурора по делото

Въпреки че Бейзат Яхя и неговият син, депутатът Илтер Бейзатов, са известни публични личности, разследването по случая според прокуратурата в Шумен не представлява обществен интерес, затова държавното обвинение отказва да дава гласност за хода на досъдебното производство.

Въпреки това в Шумен беше публична тайна, че наблюдаващ прокурор по случая първоначално беше Виолета Радева, обвинител от Окръжната прокуратура във Варна, довела до успешен край няколко горещи случая. Тя беше прокурорът по разследването за голям наркотрафик през 2018 г., когато беше спряна пратка от над 1 тон кокаин, предназначен за нарколаборатории в цяла Европа. Виолета Радева беше наблюдаващ прокурор и по едно от делата срещу Веселин Марешки – за нанасяне на телесна повреда и изнудване на собственик на заведение във Варна, по което лидерът на „Воля“ дори беше осъден ефективно.

Според отлично информирани източници, Радева е свършила огромна работа и при разследването срещу Бейзат Яхя, а по делото са събрани над 30 тома документи за емблематичния политик от Делиормана, за които е сезирана и главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Показателно е, че за да няма изтичане на информация, по разследването в Шумен е работил изключително тесен кръг хора, така че никой в местната полиция не разполагаше с подробности по случая. Не успяхме да се свържем и с прокурор Радева, защото се оказа, че след Великден тя изненадващо и спешно е откомандирована отбратно във Варна. Материалите по делото също са били изпратени във Варна по компетентност, очевидно е било установено незаконно придобито имущество и на територията на Варна. Към този момент обаче не е ясно дали Виолета Радева продължава да бъде наблюдаващ прокурор по случая.

Според достоверни източници, по разследването срещу Бейзат Яхя е бил определен втори наблюдаващ прокурор от Шумен, който е поискал делото да бъде върнато обратно в Шумен, т.е. да се изземе от прокурор Радева и от БОП. Неговото искане веднага е било одобрено от прокурор от Апелативна прокуратура.

Не е ясно колко дълго ще продължава разследването

Можем само да гадаем какво са разкрили досега прокурор Радева и шепата разследващи, които изненадващо бяха извадени от случая „Бейзат Яхя“. Тъй като разследването просрочи законовия срок от 2 месеца, поискахме информация за хода на делото първо от Окръжна прокуратура в Шумен, а после и от Апелативна прокуратура – Варна.

И двете институции не отговориха на изпратените по електронната поща въпроси. А можеха поне да дадат едно протоколно обяснение, че разследването продължава. Затова продължихме да питаме в телефонни разговори.

Пресаташето на Апелативна прокуратура заяви, че не могат да дават никаква информация без съгласието на наблюдаващия прокурор, въпреки че са наблюдаваща инстанция.

Последва разговор с окръжния прокурор на Шумен Орлин Куздов, който също отказа каквато и да е информация по делото с мотива, че няма разрешение от наблюдаващия прокурор. Куздов отказа да съобщи дори името на наблюдаващия прокурор от Шумен /въпросният втори прокурор по случая, б.р./, което също било тайна. С мотива, че разследването не е от обществен интерес и обществена значимост, окръжният прокурор обясни, че няма да получим отговори дори по Закона за достъп до обществена информация.

Все пак от разговора стана ясно, че разследването е удължено с още два месеца по решение на наблюдаващия прокурор. След като тези допълнителни два месеца изтекат, делото отново може да бъде удължено от административния ръководител. Това е огромно дело и няма как да приключи в рамките на два месеца, каза Орлин Куздов. И обеща, че веднага след приключване на разследването, ще бъде дадена информация за медиите. Което се очертава най-рано през юни, а по-вероятно към есента.

Кой е Бейзат Яхя

До 2021 г. Бейзат Яхя беше шеф на борда на Североизточното държавно предприятие в продължение на 10 години и като неофициален домакин посрещаше Бойко Борисов в любимото му ловно стопанство Паламара. В същото държавно стопанство синът на Яхя, Илтер Бейзатов, беше назначен за заместник-директор. През май 2021 г. служебното правителство освободи Яхя от поста му в СИДП.

До 2019 г. Бейзат Яхя беше един от най-силните хора на ДПС и на Доган в Североизтока и в продължение на два мандата беше председател на общинския съвет във Венец. През 2019 г. мигрира към ГЕРБ, запазвайки влиянииието си в региона. В разследване за продажбата на имоти в ловното стопанство Паламара по времето на Яхя, в. Сега припомни и близките връзки между Валентин Златев и Бейзат Яхя. Преди години Златев е кум на сина на Яхя, а тогавашният премиер Бойко Борисов гостува на сватбата. Три години по-късно, когато общинският съвет във Венец се председателства от Бейзат Яхя, Златев е избран за почетен гражданин на селото.

Синът на Яхя, Илтер Бейзатов, пък беше включен от Бойко Борисов в националното ръководство на ГЕРБ, а след това на стратегическото второ място в депутатската листа на ГЕРБ в Шумен. От юли 2021 г. Бейзатов е единственият депутат на ГЕРБ от Шумен, след като водачът на листата Красимир Велчев му освободи мястото.

Борисов на предизборни обиколки в Делиормана през 2021 г., с депутата от ГЕРБ Илтер Бейзатов

И на трите парламентарни избора миналата година Илтер Бейзатов беше шампион по преференции в региона. През април той влезе в Топ 5 в страната по лични преференции с получени близо 7 000  гласа. Тогава имаше и фрапиращи случаи на всенародна любов, като този в Николакозлевското село Вълнари. Там от 401 бюлетини, подадени за ГЕРБ, цели 400 бяха с преференция за Бейзатов. Само един избирател беше пропуснал да го отбележи мажоритарно.

През юли преференциите за Бейзатов намаляха наполовина, а през ноември той събра личен вот от 2 226 гласа. Макар и три пъти по-малко от рекорда му през април, тези преференции отново го направиха шампион в „дисциплината“ в Шумен.

Тъй като смятаме, че случаят е от обществена значимост и интерес, ще продължим да следим хода на делото и да го правим обществено достояние.

Дияна Желязкова

Още по темата тук и тук, и тук

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име