Читалището в Кубрат отбелязва 130 години от своето основаване през далечната 1891 година. Годишнината трябваше да бъде отбелязана миналата година, но поради вирусната пандемия и ограничетилните разпоредби честването бе отложено.

Гости на тържественото събитие бяха кметът на Община Кубрат Алкин Неби, неговите заместници – Женифер Пойраз и Мирослав Йорданов, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, председателят на читалището инж. Руси Русев, началникът на отдел „ПКСДТО“ към Община Кубрат Здравко Вутов, секретарят на институцията Гинка Денчева, библиотечните специалисти Милена Димитрова, Антония Христова и Стефка Явашева,  директори на училища, художествени ръководители, музиканти, самодейци, творци, местни общественици и други.

Исторически обзор за дейността на читалището от неговото основаване до наши дни представи председателят инженер Руси Русев. Той подчерта, че въпреки съвременните предизвикателства и трудности, с които се сблъсква народното читалище, то съумява да се доказва и да се представя на блестящо ниво, поддържайки жив пламъка на фолклора, народно творчество и традиции.

„Винаги съм се удивлявал от силата и духа на основателите на читалището. В онези тъмни и безпросветни времена би трябвало да имаш много силен дух и воля, за да поставиш началото на една такава институция и то сред първите в държавата. Може би тук има пръст и самата съдба, защото инициаторът за реализиране на тази идея е мирови съдия Иван Чунчев, който е изпратен в тогавашното село Балбунар, престоявайки тук една година.  Изглежда, че тук се намират достатъчно напредничави хора и почва за поникване на семето на духовността“, сподели пред присъстващите инж. Руси Русев.

Той припомни, че сегашната сграда е открита през 1969 година, която е много по-функционална и полезна за целите на читалищното дело. През 1971 година е поставено началото на Ансамбъла за български и руски песни и танци – безпорен връх на самодейното изкуство в историята на читалището. Председателят заяви, че обществено-икономическите промени в края на миналия и началото на настоящия век са поставили коренно различни условия за развитие на културната дейност и в частност на читалищата.

„Драстично беше намалена финансовата подкрепа от държавата. Това ни затрудни изключително много, като и досега правим усилия за самофинансиране на художественно-творческата и културно-информационната дейност. Успяваме да се справим по някакъв начин, но това ни създава много проблеми“, посочи инженер Русев.

С много усилия са реализирани три проекта – за преустройство на котелното помещение, за основен ремонт на сградата на читалището и за нови столове в голямата зрителна зала. В края на заявлението си председателят на културното поприще сподели, че работата на читалището с Общината, училищата, клубовете и други е успешна и ползотворна.

Кметът Алкин Неби съобщи, че Общината ще се ангажира със закупуването на нови 12 комплекта български носии за читалището в Кубрат.

По традиция бяха обявени и нови почетни членове на читалището – с признанието бяха удостоени Гинка Денчева и Силвия Митева.

Тържеството по случай празника беше открито с „Тракийски танц“ и „Джиновски танц“ от Детския танцов състав към читалището с ръководител Гинка Панчева. Песни изпълниха Александра Овчарова, Алекс Евгениев и Даная Драганова – възпитаници на музикалната школа към читалището.

Събитието завърши с ново авторско хоро на ръководителя на читалищният оркестър „Славяни“ Румен Стоянов. Премиерата на „Кубратско хоро“ беше днес и в него се включиха самодейците на културната институция.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име