Кметовете на кметства на работна среща в Шумен. Сн. Радиан.бг

80 % от кметствата бедстват, малките населени места нямат свои бюджети, нямат свои представители нито на държавно, нито на общинско ниво, а проблемите на селата се задълбочават, вместо да се решават. Това предупредиха от Националното сдружение на кметовете на кметства в България, което днес проведе работна среща в Шумен.

По предложение на сдружението, през 2020 г. Народното събрание прие изменение в Закона за държавния бюджет, според което общинските съвети трябва да предоставят бюджети на кметствата, така че те да могат сами да планират и осъществяват дейността си, без да бъдат зависими дори за най-дребните разходи от общинските администрации. На практика обаче това законово изменение масово не се прилага, а селските кметства със собствени бюджети са по-скоро изключение от правилото, каза Румен Стоянов, кмет на Калофер и председател на сдружението.

До кметствата не достигат европейски проекти, минимални са парите за капиталовите разходи, които се отпускат за населените места от общинските бюджети, посочиха участниците в срещата, на която присъстваха членовете на управителния съвет на сдружението и няколко нови членове. Домакини в Шумен бяха кметовете на Царев брод Стефан Живков и на Мадара Неделчо Неделчев. Много от участниците в срещата заявиха, че са готови да протестират „с тъпани и гайди, така че да ни чуят“

Неделчо Неделчев, Румен Стоянов и Стефан Живков на работната среща

„Поне три писма сме написали до премиера с искане за срещи, нямаме никакъв отговор. Няма отговор и на предложенията ни до финансовото министерство. Единствената ни среща беше с правосъдния министър Надежда Йорданова, която ни прие много добре и проведохме много ползотворни разговори“, каза председателят на сдружението Румен Стоянов.

Сега кметовете се готвят да организират гражданско движение, в което да включат млади хора от малките населени места и да ги обучат за работа с местните общности. Ще направим училище за политици, обясняват от кметското сдружение, а според някои прогнози движението им може да прерасне и в партия.

Кметовете са категорични, че на следващите местни избори малките населени места трябва да имат свои представители в общинските съвети, защото „голямата“ власт не иска да ги чуе. Сдружението ще излезе със специална декларация след срещата си в Шумен.

Очаквайте още по темата

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име