Румен Стоянов /в средата/ с Неделчо Неделчев, кмет на с. Мадара и Стефан Живков, кмет на с. Царев брод

Националното сдружение на кметовете на кметства ще създаде собствено движение, което след това вероятно ще прерасне в политически проект за участие в избори и влизане в местната власт. Идеята беше обсъдена и одобрена единодушно от Управителния съвет на сдружението, което вчера проведе работна среща в Шумен.

Засега движението се създава с цел да подготвя собствени кадри в своеобразно „училище за политици“, така че да се формират бъдещи управленци, които ще отстояват интересите на българските села. Инициативата е на Румен Стоянов, председател на националното сдружение и кмет на Калофер.

По негово предложение, кметовете ще номинират по четирима души от всяко населено място в страната, които ще бъдат подготвяни в училището за политици. „Нагледахме се на хора, които не са компетентни и не знаят как да управляват, затова искаме да подготвим свои кадри, млади, амбициозни хора от селата, които ще поемат щафетата след нас“, коментира Румен Стоянов пред сайта Радиан.бг.

Междувременно, докато се търсят бъдещите политици на сдружението, кметовете ще поискат подкрепа от всички институции за своята инициатива. „Ще напишем писма и до президента, и до премиера, за да поискаме от тях не финансиране за нашето сдружение, а да ни изпратят експерти, които да обучават бъдещите ни политици“, каза Румен Стоянов. Според него, посланието им ще бъде оформено в официално отворено писмо, което ще бъде подготвено в рамките на седмица. След като отвореното писмо бъде одобрено от всички кметове, представители на сдружението ще отидат в София, за да го занесат лично и на президента, и на премиера

В по-дългосрочен план това движение може би ще прерасне в политически проект и ще се превърне в

партия на „малките“ кметове

Това каза Румен Стоянов в отговор на въпроса дали кметското движение ще търси и политическа реализация. „Можем съвсем спокойно да участваме и в политиката, и в изборите, въобще не сме далече от политически проект“, каза председателят на сдружението на кметовете на кметства.

Основните приоритети на един такъв политически проект ще бъдат интересите на малките населени места – децентрализация, собствени финансови средства за селата и представителност във властта. „Искаме от всички населени места да има по един представител в местната власт“, каза Румен Стоянов и не скри, че сдружението се подготвя да вкара собствени общински съветници в местната власт. Което означава, че то трябва да се яви на изборите догодина като отделна политическа формация, за да излъчи свои кандидати за общинските съвети.

Сега малките села нямат никаква представителност, те нямат свои представители нито в държавната власт, нито ов общините, посочи Румен Стоянов и коментира, че заради тази „грешна централизация на власт и на финанси“ българското село замира, а на много места буквално умира

Сдружението иска да се създаде и специален фонд за селата, чрез който населените места извън общинските центрове могат да участват в проекти. Този фонд да бъде в размер около 10 млн. лв., предлагат от сдружението. „В страната има над 4 100 населени места и средствата могат да се разпределят в зависимост от броя на жителите, така че селата да участват сами в проектите, за да си направят нещо, което е необходимо за живеещите в тях“, обясни председателят на сдружението.

Кметовете са категорични, че на следващите местни избори селата трябва да имат свои представители в общинските съвети.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име