Петър Петров показва схема с общите фирми на съпругите на общинари от ГЕРБ и БСП, и областния управител /ПП/. В пресконференцията участват общинският координатор на ИТН Ивайло Антонов и секретарят на партията Звездалин Звездев /вляво/ Сн. Радиан.бг

„Мирише на корупция, конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение!“ – така областният лидер на „Има такъв народ“ в Шумен Петър Петров представи сигнал за съмнителна обществена поръчка на община Шумен за 750 000 лв. Поръчката е спечелена от местна фирма, създадена само преди година, но от „неслучайни дами“, както ги нарече Петров и обясни, че става въпрос за жените на висши общински и държавни ръководители от различни политически сили.

Случаят беше представен днес на специална пресконференция от цялото ръководство на ИТН в Шумен – Петър Петров, общинският координатор Ивайло Антонов и секретарят Звездалин Звездев.

„Бяхме сезирани от граждани, които бяха обиколили почти всички политически централи в Шумен, но се сблъскали със стена, затова се обърнаха към нас като последна инстанция, очаквайки публичност и намеса на компетентните органи. След проверка на фактите в публичните регистри, разбрахме защо тези хора не са получили внимание в останалите политически централи от левия до десния спектър“, каза Петров и обясни: „Оказва се, че хора от кръговете, управляващи Шумен през последните 15 години, са влезли в икономически взаимосвързаности, които запушват развитието на общината. Ние от ИТН не можем да допуснем това да продължава повече и заставаме против всякакъв вид схеми и далавери!“

Хронологията

Лидерът на ИТН представи пред журналисти хронологията, довела до съмнителната обществена поръчка на община Шумен:

-На 21 април 2021 г. три дами от Шумен започват общ бизнес и учредяват дружеството „Еко груп ресайклинг“ ООД. Бизнеспартньорките са жената на шефа на общинското предприятие „Чистота“ и активист на ГЕРБ Евгений Цанков, жената на шефа на общинското предприятие „Паркове и обредна дейност“ и активист на БСП Златин Кайряков и жената на общинския съветник от БСП Иван Йонков. Управител на дружеството е Иван Йонков, а цялостната документация по регистрацията на фирмата се извършва от адвокат Галина Бонева.

Схемата на бизнесотношенията, изгоотвена от ИТН

-През юни 2021 г. новосъздадената фирма купува специализиран автомобил за транспортиране на контейнери със строителни отпадъци. „Нямаме информация дружеството да е извършвало друга дейност“, подчерта в тази връзка Петър Петров.

-На 1 март 2022 г. община Шумен обявява обществена поръчка с предмет „Организирано събиране и транспортиране на строителни отпадъци от бита“ на стойност 750 000 лв. Дейностите, включени в обхвата на поръчката, са извозване на минимум 36 броя контейнери с обем 5,5 кубика. Единственото условие за участие е кандидатът да притежава специализиран автомобил за транспортиране на контейнери с отпадъци. какъвто новосъздадената фирма “Еко груп ресайклинг“ вече има.

-Седмица по-късно, на 8 март 2022 г., съпругите на висшите общински ръководители внезапно решават да продадат дяловете си от фирмата на други лица. Движещият адвокат по сделката е отново Галина Бонева, която заема мястото на управител на дружеството. Въпреки промяната на собствеността, адресът на фирмата остава същият, което е характерно при фиктивно прехвърляне на фирми, коментира в тази връзка Петър Петров.

„Също много важна подробност е, че и трите бизнесдами продават дяловете си на изплащане за три години, точно колкото е срокът на обществената поръчка, като първата вноска е дължима чак през 2023 г.“, заяви Петров

Намесва се още една неслучайна дама

Същевременно, много преди да бъде обявен изпълнителят на поръчката, в складова база в Шумен се появяват 33 броя чисто нови контейнери от типа, необходим за дейността, съобщи Петров и показа снимки на новите контейнери. „Тези факти говорят, че може би някой е бил сигурен, че ще спечели поръчката, за да направи такава голяма инвестиция“, коментира лидерът на ИТН.

Така изглеждат новите контейнери. Сн. ИТН

Според условията на поръчката обаче, победителят трябва да има минимум 36 контейнера плюс още няколко резервни. „За наша изненада, други 6 чисто нови контейнера бяха забелязани в базата на фирма „Е-плант“, в която съсобственик е жената на областния управител Владимир Йолов“, каза Петров и показа снимки и на тези контейнери. „Оказва се, че семейството на областния управител има дългогодишни бизнес отношения със семейството на общинския шеф на „Паркове и обредна дейност“ посредством фирмите „Старопрестол“ и „Екуист“, заяви Петров и коментира: Така контейнерите стават точно 39, колкото са необходими за спечелване на поръчката.

Новите контейнери в базата на Е-плант. Сн. ИТН

Според публични данни, на 30 март 2022 г. фирмата „Еко груп рисайклинг“ скорострелно се сдобива с лиценз за транспортиране на отпадъци и ден по-късно депозира офертата си в община Шумен.

Познатата практика с единствения допуснат кандидат

На 4 април общинската комисия отваря техническите предложения, а ценовите оферти се отварят месец по-късно. За поръчката кандидатстват две фирми – шуменската „Еко груп рисайклинг“ и софийската „Евро Импекс“ ЕООД, която до 2021 г. сепарираше битовите отпадъци на Шумен и още 4 общини от региона.

И макар че шуменското дружество няма никакъв опит с отпадъци, а софийската фирма е работила няколко години на терен, именно тя е декласирана от поръчката на община Шумен.

На 23 май комисията на общината излиза с решение да декласира „Евро Импекс“ поради това, че техническото предложение на фирмата не било подписано отделно от офертата, заяви Петър Петров. Така общината класира на първо място единственият останал участник „Еко груп рисайклинг“ ОДД.

„За нас тези сигнали, особено след направената проверка в публичните регистри на факти и обстоятелства, миришат доста на корупция и създават впечатление за нагласени обществени поръчки, конфликт на интереси и злоупотреба със служебно положение“, каза в заключение Петър Петров. И коментира от името на ИТН: „За нас е силно притеснително, че висши общински и държавни служители могат да бъдат замесени в подобни схеми. Затова сме подготвили сигнали, които ще изпратим до компетентните правораздавателни органи. Защото мислим, че е дошъл краят на една ера от далавери в община Шумен!“

Дали прокуратурата ще открие нарушения, е отделен въпрос. Още повече, че жените на общинските шефове са излезли своевременно от фирмата. „За нас тези факти са притеснителни и имаме съмнения за корупция, но ние не сме компетентният орган, който може да каже това. Фактът, че жените на общинарите са излезли от фирмата, не е голямо оправдание, защото те все още са свързани чрез договорите за изплащане на дружествените дялове, чрез които те си гарантират паричен поток през цялия срок на обществената поръчка. Те все още остават свързани, защото те очакват да вземат пари от тази поръчка“, коментира Петър Петров.

И посочи, че не е нормално шефът на общинската фирма за чистота да си купува камион за почистване през частната фирма на жена си. „Тези хора имат вътрешна информация и всеки друг участник в поръчката става неконкурентен. И тези хора после ще контролират изпълнението на тази поръчка. Според нас е нередно това, което се случва. Нека институциите да кажат дали има конфликт на интереси, корупция, злоупотреба със служебно положение“, посочиха от ръководството на ИТН.

ИТН настоява за оставката на областния управител

ИТН продължава да настоява за оставката на областния управител Владимир Йолов, която първоначално беше поискана заради старата присъда на Йолов за шофиране с алкохол и отнетия му достъп до класифицирана информация, заяви Петър Петров.

„Този казус става все по-голям, защото тази обществена поръчка показва, че господин Йолов е връзката между БСП и ГЕРБ в община Шумен. Не ви ли прави впечатление, че единствено БСП от коалиционните партньори не подкрепи нашата обща позиция срещу Йолов? Другото, което потвърждава този факт, е че ГЕРБ не са излезли с една негативна позиция относно проблемите по назначението на областния управител. Това за тях като опозиция е златна топка, която обаче те не са отиграли. Защо?“, попита риторично Петър Петров.

И допълни, че в ИТН са събрали още данни, които ще представят на следваща пресконференция „точно за връзките между ГЕРБ и БСП в Шумен, и за връзките на областния управител с тези два бизнес кръга“.

От ИТН призоваха всички граждани да подават сигнали за нередности в офиса на партията, който е отворен всеки ден от 9.30 до 12 ч.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

1 Коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име