Най-сериозните и неотложни решения, които трябва да се вземат сега и в момента са по отношение на българската икономика – как тя да бъде оздравена с реални мерки, така че да не се допуснат фалити и хора на улицата. Това заяви в Шумен бившият служебен премиер и създател на „Български възход“ Стефан Янев в отговор на въпроса какво щеше да предприеме, ако сега е министър – председател.

„За съжаление, влизаме в един период, за който предупреждавам отдавна – влизаме в период, в който може да ни застигне стагфлация, т.е.застой на икономиката в условията на висока инфлация и увеличаване на безработицата. Това, съчетано с една потенциална продоволствена криза, за която се говори в световен мащаб, поставя една много неприятна перспектива пред страната през есента и зимата“, предупреди Стефан Янев.

„От тази гледна точка, най-сериозните и неотложни решения, които трябва да се вземат веднага са по отношение на българската икономика, която трябва да бъде оздравена с реални мерки“, подчерта Янев.

Бившият премиер коментира, че липсата на последователност и хаосът в действията на сегашното правителство са основната грешка на управляващите, а последствията са за българската икономика, която няма предвидимост. Стефан Янев обаче предупреди, че проблемите не могат да се решат изведнъж, с магическа пръчка. „Централната и местната власт са система, която не се променя толкова бързо, нещата не могат да се решат с магическа пръчка. По-скоро трябва да се залагат правилните приоритети и начин на управление, правила, по които да се работи и да си взаимодействат властите и гражданското общество“, посочи бившият служебен премиер.

Стефан Янев подължава да държи на прогнозата си, че са възможни предсрочни избори до края на годината. „Между партиите и гражданите през последните години има пропаст, която трябва да бъде преодоляна и хората да бъдат чувани постоянно от техните представители, независимо дали са в централната или в местната власт“, заяви Янев. Той посочи, че целта на срещите му в страната е именно такава – да направи връзка с хората и да види техните притеснения и техните идеи за развитие на държавата.

По повод социалогическите проучвания, които отреждат сигурно място на „Български възход“ в следващия парламент, Стефан Янев заяви, че хората явно са харесали работата му в двете служебни правителства. „Ние показахме, че държим на думите си и се стремим тези думи да се превръщат в дела. Мисля, че това е в основата на тази социология“, коментира Янев.

В 18 ч. тази вечер започна срещата му с граждани на Шумен, а преди това той разговаря с представители на различни бизнеси и браншови организации. „Зададоха се много въпроси и теми за разговор, и се надявам да оправдаем доверието на тези хора, и да ги включим в бъдещите програми, по които работят нашите екипи“, каза Янев.

Той припомни, че е завършил висшето военно училище в Шумен и българската артилерия е част от неговия военен път. „Така че с Шумен ме свързват приятни спомени от времето, когато сме били млади и по-добри“, каза с усмивка Стефан Янев.

В началото на май бившият служебен премиер и министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков учреди партия „Български възход“. Тогава Стефан Янев обяви, че ще постави ново начало в българската политика с партия, която „ще бъде реално близо до хората“ и ще е в постоянна комуникация с гражданското общество.

Той обяви, че партията му ще бъде част от национално-консервативния сектор и ще се бори за националния интерес през независима съдебна система, частна собственост, придобита по честен път, и балансирана външна политика.  

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име