Операционният микроскоп в помощ на хирургичните интервенции в отделението

Три години няма научно-практически форуми в здравеопазването. А Шумен е с традиции благодарение на медицинските дружества и лекарската колегия. Един хубав повод събра гилдията и обществеността за професионален обмен, но и за признание на медиците в областта. Отделението за болестите на уши, нос, гърло празнува 70 години. Освен специалистите от Североизточна България нашите лекари бяха уважени от водещи учени на медицинските университети и клиники. Домакините  бяха подготвили двудневна програма, чийто дневен ред редуваше знанието с удоволствието по маршрута Шумен – Велики Преслав. Научните презентации включваха най-актуалното за специалистите по УНГ: кохлеарната имплантация, респхираторни инфекции, алергии след Ковид, слухово-речева рехабилитация и др.

Стартът беше в парк-хотел „Кьошковете“. Проливен дъжд потопи улиците, но на чаша вино следобед усетихме свежестта на природата. С погача и фолклорна програма на терасата ни посрещнаха децата от танцов ансамбъл „Венче“ при читалище „Асен Златаров“ на кв. „Дивдядово“.

Специалистите от отделението за УНГ днес ползват авангардната медицина, но са били търсени още в древността. Третирането на заболяванията на ушите, носа и гърлото са вълнували древните гръцки, хиндуистки и византийски лекари, които полагат началото на историята на оториноларингологията /болестите на ушите, носа, гърлото/. За това има писмени източници от 3600 години преди н. е. През XV век голям принос имат учените на Ренесанса, между които и Леонардо да Винчи. През XIX в. тази медицинска специалност  става самостоятелна.

През 1891 г. в България отваря врати първото  очно отделение. Негов старши лекар е виенчанинът д-р Леополд Кугел, който прави  УНГ операции, каквито са например тонзилектомиите, аденотомиите, полипектомиите. Година по-късно в него започва работа д-р Тодор Гиргинов, завършил медицина във Виена, като за кратко успява да специализира и УНГ болести.

За основоположник на оториноларингологията в България се счита д-р Стоян Белинов.

РОЖДЕНАТА ДАТА НА ПЪРВОТО ОТДЕЛЕНИЕ,

самостоятелно като УНГ, е  5 юни 1909 г. в Александровска болница.

Къде е Шумен в тази специалност? През 1837 г. Султан Махмуд II построява турската гарнизонна болница в нашия град. Тя е първата болнична сграда в Европейска Турция т. е. и в България! На 25 февруари 1889 г. в Шумен е открита първата у нас гарнизонна болница. На 24 юни 1879 г. в сградата на старата турска военна болница е открита Шуменската държавна болница.

Лекари от чужбина и български медици, учили в Европа, започват работа в града. Документи в „Държавен архив“ – Шумен свидетелстват, че в началото на ХХ век има частнопрактикуващи  ларинголози като д-р Димитър Тодоров /1932-1942 г./, д-р Никифор Василев /1938-1954 г./, д-р Константин Димов /1941-1942 г./ Д-р Тодоров, дипломиран в Лайпциг за  очни болести и УНГ, открива частна клиника с 10 легла. За първи път оториноларингологична помощ се организира в поликлиниката през 1945 г. Завеждащ е д-р Веселин Попов. На 1 януари 1950 г. в Окръжната болница на Шумен е разкрито отделение УНГ с 8 легла. Завеждащ е д-р Попов, а ординатор е д-р Любомир Пеев. В периода 1952 – 1955 година ординатори са д-р Георги Демиров и д-р Евгени Шехтанов.

Д-р Ивелин Христов, д-р Костадин Хубанов – началник, операционните сестри Петя Тодорова и Станка Абаджиева, д-р Красимир Бозов през 2000 г.

През 1941 г. в Шумен

ВЪВ ВОЕННАТА БОЛНИЦА СЕ СЪЗДАВА

очно, ушно, носно и гърлено отделение. Първият му началник е д-р Константин Димев,  специализирал УНГ болести при проф. Белинов в София. В периода 1942–1948 година в Четвърта областна дивизионна болница началник на отделението е д-р Веселин Попов. В периода 1961-1965 година шеф на отделението УНГ е д-р Емил Марков. От 1965 г. до 1983 г. е д-р Христо Тумбалов.  В периода 1985-1987 година началник на отделение УНГ във Военната болница е д-р Р. Кънев. В него е разкрита ординаторска бройка и работи д-р Нина Трайкова, която преди това е практикувала в шуменската болница. В периода 1989-2001 година началник на отделението е майор д-р Емил Трайков.

За 70-годишния юбилей на шуменското отделение УНГ видяхме няколко поколения специалисти от лечебните заведения на Шумен. Докладът на д-р Красимир Бозов, началник на отделението, представи хрониката, илюстрирана с фотоси.

През 1948 г. е разкрит

ПЪРВИЯТ УНГ КАБИНЕТ

към градската поликлиника. В началото на 1951 г. в малка сграда на болницата е структурирано  отделение УНГ съвместно с очно отделение и зъболекарски кабинети. Разполага  с 8 легла, но с  примитивно оборудване. След няколко месеца е закрито поради епидемиологични неблагополучия.

ЗА РОЖДЕНА ДАТА НА ШУМЕНСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ

е приета 1952 година, когато структурата е вече  обезпечена с кадри и материална база. Първият  завеждащ е д-р Веселин Попов, завършил медицина в София и специализирал като доброволен асистент в Университетската клиника при проф. Белинов с главни асистенти д-р Ковачев и д-р Бойкикиев. С отличната си теоретическа и практическа подготовка  той допринася изключително много за развитието на отделението. Неговата честност, всеотдайност и трудолюбие стават пример за подражание на учениците му. Под  негово ръководство работи и  се оформя като специалист д-р Георги Демиров, завършил в Загреб.

През 1955 г.  леглата стават 15. В отделението постъпва д-р Евгени Шехтанов, който бързо се утвърждава като добър професионалист.  За кратко време в колектива са д-р Николай Попов и д-р Цветана Първанова.

През 1962 г. леглата се увеличават на 25 легла, а от 1966 г. са 30. Тогава  в отделението постъпват  лекарите Крум Зидаров, Христо Христов и Лалчо Попов. За оформянето им като специалисти допринася  д-р В. Попов.

В периода 1966-1972 година завеждащ отделението е д-р Иван Николов. По-късно в него започват работа д-р Стефанка Савова и д-р Инджев. Опита и умението си те предават на по-младите си колеги  д-р Костадин Хубанов, д-р Красимир Симеонов, д-р Румен Белев.

От 1972 до 1991 година

Д-Р ХРИСТО ХРИСТОВ Е НАЧАЛНИК

на отделението УНГ в шуменската болница.  Приемствеността е традиция. Опитът на по-възрастните и дръзновението на младите  гарантират  успеха на отделението.

Диагностиката и лечението следват изискванията на водещите в страната клиники за оториноларингология.  Отделението УНГ  Шумен е признато за

ПЪРВА БАЗА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИЯ

и става съвременно оперативно звено. Модерната диагностично-лечебната  дейност изисква апаратура, която се осигуряват  Дирекция „Народно здраве“ и ръководството на Окръжната болница в Шумен. Въведени са  микрохирургия на ухото и ларинкса  като нови оперативни техники.

От 1982 г. в отделението се извършва екстракция /изваждане/ на чужди тела от долните дихателни пътища и хранопровода. В екипа са педиатри и анeстезиолози-реаниматори.

Шуменското отделение УНГ може да се гордее с отоневрологичния си кабинет. Като се прибави високата  професионална квалификация, прецизността  и всеотдайността  на д-р Савова и м.с. Краева, кабинетът  заема призово място в страната.

Под ръководството на проф. Дичо Димов от УМБАЛ „Царица Йоанна“ – София е разработен и въведен в производство ротационен стол от “ЗИЕНО Шумен” /заводът за инструментална екипировка и нестандартно оборудване/ за нуждите на отоневрологичните кабинети в града и страната.

Методичната помощ  отделението получава  от  проф. Петко Кабакчиев  /ИСУЛ – Институт за специализация и усъвършенстване на лекарите/, проф. Георги Георгиев и проф. Дичо Димов от УМБАЛ „Царица Йоанна“ и други водещи оториноларинголози.  В отделението се използват всички възможности за квалификацията на лекарите – курсове, индивидуални обучения, лекарски колегиуми.

Шуменското отделение по УНГ болести е в основата на дейността на Научното дружество по оториноларингология  за Североизточна България и организира научнопрактически конференции.

Д-р Бозов напомни за друг юбилей. През 2002 г. по случай  50-годишнината на отделението в Шумен  се организира научнопрактическа

КОНФЕРЕНЦИЯ НА ОНКОЛОГИЧНА ТЕМА

Заглавието е: „Онкологични заболявания на ларинкса”. Научният доклад е публикуван  в списание „Оториноларингология”. Онкологичните случаи се решават в сътрудничество с Областния диспансер за онкологични заболявания и в частност с д-р Елисавета Илиева, която преди това е работила в шуменската болница.

А ние се сетихме за две събития, на които присъствахме.

На 28 септември 2007 г. в залата на община Шумен се проведе научно-практическа конференция, която беше посветена на 55-годишнината от създаването на отделение УНГ в областната болница. Темите бяха: глухота, кохлеарните имплантанти, неонатален слухов скрининг и др. Присъстваха проф. Дичо Димов, доц. Иван Тодоров и д-р Тодор Аврамов от УМБАЛ „Царица Йоанна“, д-р Петър Руев от  УМБАЛ-Стара Загора, доц. Диана Попова – дъщеря на д-р Веселин Попов, доайенът на шуменското отделение УНГ, която днес е професор и ръководител на катедра  „УНГ“ в Медицинския университет в София и на клиниката „УНГ“ в УМБАЛ „Царица Йоанна“. Нейна тема са  аудиологичните проблеми на кохлеарната имплантация при деца.

На 30 май 2015 г. в хотел „Шумен“ се проведе научно-практическа конференция под егидата на катедра „УНГ“ в УМБАЛ „Царица Йоанна“. Участваха 36 специалисти от София, Русе, Варна. В. Търново, Разград, Шумен. Представени бяха редки случаи на медицинската практика като туберкулоза на средното ухо, тромбоза на кавернозен синус и др. Една от интересните презентации беше на проф. Иван Ценев за хирургическото отстраняване на назофарингиален фибром. На края той обобщи: „Хирургията на тези тумори повишава авторитета ни.

Операционната сестра Кръстинка Цветкова, Мама Цеци, и д-р Христо Христов на 28.09.2007 г. честват 55 г. УНГ с колектива

НЕ СЕ МОТАЙТЕ, А ОПЕРИРАЙТЕ КОЛЕГИ!

Не сваляйте ръкавиците за операционната! Практиката е най-важна!“

Тогава всички лекари алармираха за кризата за лекари и медицински сестри, лимита на болниците и пациентите, които чакат 20 дни за планова операция в отделенията УНГ в страната.

В настоящия доклад  д-р Бозов отбеляза подобрената диагностика и лечение в шуменското отделение УНГ, задружния колектив, който освен да работи всеотдайно, умее и добре да се весели.  Екскурзии и туризъм  сплотяват персонала.

От 1991 г. до 2002 г.

ЗАВЕЖДАЩ Е Д-Р КОСТАДИН ХУБАНОВ

В  този период като специалисти работят  д-р Красимир Симеонов, д-р Георги Геронтиев, д-р Борислав Николов, д-р Нина Трайкова и д-р Красимир Бозов. Известно време в колектива са д-р Митко Митев, д-р Веселина Георгиева и д-р Евгени Михайлов, които днес имат частни кабинети в доболничната помощ.  

Успешно полагат изпит за придобиване на специалност по УНГ болести д-р Росица Страшимирова и д-р Ивелин Христов.

През 2001 г. отделението се мести в нова съвременна база на 11-я етаж в хирургическия блок на МБАЛ-Шумен. Значително подобрени са условията за пациенти и персонал.

За качествената грижа за пациента голям принос имат медицинските сестри.

ПЪРВАТА МЕДИЦИНСКА СЕСТРА НА ОТДЕЛЕНИЕТО

е Мария Дюкмеджиева – Недева, която после става старша медицинска сестра. Професионално израстват нейните колежки: Янка Иванова, Славка Мирчева, Емилия Иванова, Станкова, Борисова, Миткова, Панчева, Ганка Николова, Димитрова, Маджарова. 

От 1972 г. старша медицинска сестра в отделението е Вангелия Маркова. Работи с операционните  сестри:  Кръстинка Цветкова, Данка Стоянова, Любка Раева, Петя Тодорова, Станка Абаджиева, Васка Василева; аудиометричните медицински сестри Димитринка Краева, Таня Димитрова, Маргарита Борисова; медицинските сестри Кръстинка Цветкова, Ружка Стоянова, Анелия Георгиева, Ивалина Иванова, Надежда Шишкова, Марияна Господинова и др.

Медицинските сестри Кремена Никова и Таня Димитрова в кабинета за рехабилитация след кохлеарната имплантация

ПЪРВИ САНИТАРИ В ОТДЕЛЕНИЕТО УНГ

са Васка Малева, Нeдка Великова, Бодурова, Добрева, Малчева, Бозова. По-късно работят Якимова, Новкова, Кирова, Попова. Атестат за тяхната работа е образцовото санитарно-хигиенно състояние на отделението, което продължава да се поддържа от Надя, Ганка, Миглена, Надка, а след това от Недка, Петранка, Нина, Радка, Нина, Маринка, Красимира, Фединка, Иванка и Румяна.                     

ОТ 2002 ГОДИНА Д-Р БОЗОВ Е ШЕФ

на отделение УНГ. Старши лекар е д-р Росица Страшимирова. Останалите специалисти са д-р Ивелин Христов и д-р Момчил Георгиев.

От 2000 г.  старша м. с. е Надежда Шишкова – бакалавър “Здравни грижи”, магистър ”Управление здравни грижи”. 

Операционна м. с. е Станка Абаджиева, анестезиологична м. с. – Анелия Георгиева.  Аудиометрични медицински сестри са: Таня Димитрова и Ружка Стоянова.

Стационарни медицински сестри през този период са: Ив. Иванова, Св. Марковска, М. Господинова, Кр.Никова, Т. Добрева и Кр. Маринова.

През 2021 г. старша медицинска сестра на отделението става Кремена Никова – бакалавър „Социални грижи”.

В периода 2003-2005 година сестрите Абаджиева и Георгиева се обучават  за  анестезиологични и операционни, с което се гарантира непрекъснатост на оперативната дейност. Сестра Никова се квалифицира за анестезиологична и за аудиометрична сестра.

Днес отделението продължава да е първа база за специализация на лекари по УНГ болести. Д-р Момчил Георгиев, д-р Аршалуис Бакаян и д-р Илияна Вълева успешно полагат изпит за специалност съответно през 2005,  2006  и 2009 година.

ЧАСТИЧЕН РЕМОНТ С РЕОРГАНИЗАЦИЯ

на площите са направени през 2003 г.  Приемният кабинет се  отделя от стационара. Всички болнични стаи разполагат със собствен санитарен възел. Две от тях се оборудват като стаи за интензивни грижи с централна аспирация и кислород. Разширени са възможностите и на превързочната, също с централна аспирация и кислород. Осигурена е самостоятелна и напълно отговаряща на стандарта операционна зала.

През 2007 г. са климатизирани най-натоварените помещения – голямата и малката операционни зали, манипулационната, отоневрологичният и лекарският кабинет, като до 2019 год. са климатизирани всички стаи с южно изложение.  Завършен е ремонтът на стационарната част на отделението, като  е обзаведена и VIP стая.  Значително подобрени са условията за болните и персонала.

РАЗШИРЕН Е ОБЕМЪТ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ

Усъвършенствани  са оперативните интервенции  като тонзилектомии, аденотомии и полипектомии; трахеостомии; назални мукотимии; риносептопластики; аурикулопластики; операции при одонтогенни усложнения; тимпанопластики; радикални операции на ухо; микроларингохирургии; бужиране на хранопровода; екстракция на чужди тела от хранопровод и трахеобронхиална система.

Въведени са нови съвременни методи в оперативната дейност като  фиброларинготрахеобронхоскопия; иновативни микроскопски техники при операции на ухото. Доставена е нова бормашина с микромотор.

По-голям е спектърът на слухоподобряващите операции с различни видове протези за слухови костици.  Направени са първите частични ларингеални резекции при тумори и парализи на ларинкса.

Методична помощ е на проф. Иван Ценев от УМБАЛ „Царица Йоана“, който периодично води и оперативните екипи.

ВЪВЕДЕНИ СА СЪВРЕМЕННИ МЕТОДИ

и средства за диагностика:  съвременна  аудиометрия с клиничен анализатор на средното ухо /тимпанометрия и импедансметрия/; скрининг и диагностика на глухота при новородени  с апарат за ОАЕ /отоакустични емисии/;

слухова стволова реакционна аудиометрия; електронистагмогмография. 

Разкрит е и фониатричен кабинет с необходимото оборудване/ от 2010 г. с ларингостробоскоп/

От 2014 година отделението УНГ в МБАЛ – Шумен е с

НАЙ-ВИСОКОТО ТРЕТО НИВО НА КОМПЕТЕНТНОСТ

съобразно утвърдените медицински стандарти. През 2018 г. е въведен диоден лазер –  модерна терапия с висок ефект. През  2019 г. е разкрит съвременен шумоизолиран кабинет за рехабилитация след кохлеарна имплантация. През  2021 г. е закупен модерен операционен микроскоп и необходимият инструментариум. През 2022 г. отделението има аудиологична система за обективно изследване на слуха /евокирани потенциали/ с големи възможности за диагностика на слухови и вестибуларни нарушения.

Въведeни се нови оперативни интервенции, като операции на големите слюнчени жлези, радикална ларингектомия с шийна дисекция лазер хирургия, дакриоцисториностомия, стенози на гръкляна и трахеята и др.

Д-р Калоян Чилингиров и д-р Росица Страшимирова

ОТ 2021 ГОДИНА ЕДИНСТВЕНО В ШУМЕН

от цяла Североизточна България се осигурява възможност за възстановяване на слуха и говора чрез кохлеарна имплантация на пациенти, най-вече деца, с крайно тежки нарушения на слуха. Направени се първите 2 кохлеарни имплантации с екипа на проф. Скаржински, а по-късно и 2 самостоятелно с шуменския екип, всички с много добър резултат.

Продължава обучението на лекари специализанти по УНГ болести, както и на медицински сестри в шуменския филиал на Медицинския университет – Варна. От 2018 г. в отделението специализира д-р Али Али, който наесен трябва да защити специалността. Използват се всички възможности за квалификацията на целия персонал – курсове, индивидуални обучения, лекарски колегиуми.

През 2019 г. д-р Бозов провежда индивидуално обучение за кохлеарна имплантация при проф. Евгениус Лесинскас във Вилнюс. През същата година той и д-р Страшимирова   завършват курс по кохлеарна имплантация при проф. Милан Профан в Братислава, както и курс по настройки на кохлеарни устройства заедно с д-р Илияна Вълева.

През 2022 г. д-р Ивелин Христов и д-р Красимир Бозов се обучават при проф. Хенрик Скаржински във Варшава  в курс на тема: ‘’Оперативен достъп към кръглото прозорче при кохлеарна имплантация’’.

Екипът на отделението активно участва в научни конгреси и конференции в страната. Последните докладвани случаи от практиката са на Педиатричната оториноларингологична конференция, непосредствено преди Ковид пандемията, публикувани в специализираните списания.

Колективът освен да работи всеотдайно, умее и добре да се весели, признава началникът д-р Бозов.  Та нали той не пропусна да организира  и сега риболов край хижа „Ловец“ край Велики Преслав!

Д-р Бозов завърши доклада си с думите: „Бих искал да изкажа нашата признателност към всички, които са отдавали  и които продължават да отдават част от себе си за развитието и напредъка на оториноларингологичната помощ в нашия прекрасен град.  Благодарим за активната подкрепа на ръководство на шуменската болница, на нашите спонсори за провеждане на днешната конференция – фармацевтичните фирми.  Специални благодарности на фирма “Алкомет” АД в лицето на Фикрет Индже, която финансира изцяло кабинета за рехабилитация“.

Аплодисментите заглушиха проливния дъжд, който не спря две денонощия. Гостите продължаваха да пристигат от София, Русе, Разград, Варна, Добрич, Търговище. Присъстваха бивши и настоящи членове на колектива на отделението УНГ, представители на здравни институции, съсловни организации в здравеопазването, партньори от бизнеса и местната власт.

Поздравителни адреси имаше от областната администрация, общините Шумен и Каспичан, районната лекарска колегия, д-р Димитър Костов – изпълнителен директор на МБАЛ-Шумен, проф. Джамбазов от УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив.

Доц. Николай Сапунджиев – представител на Медицинския университет и на УМБАЛ „Света Марина“ във Варна, специалист УНГ, изказа възхищението си от студентите в шуменския филиал за медицински сестри, на които преподава.

От името на семейните лекари в областта приветствие направи д-р Милен Чолаков и д-р Маргарита Мартинова от очното отделение в МБАЛ.

Домакините специално благодариха на община Върбица, която подпомогна с работна сила ремонта на отделението УНГ, и на Фикрет Индже – спонсор за модернизиране на базата.

Доц. Теодора Евгимова и Веска Райчева – председател на шуменската колегия на БАПЗГ поздравяват д-р Бозов

От името на столичната лекарска колегия говори

Д-Р КАЛОЯН ЧИЛИНГИРОВ ОТ БОЛНИЦА „ПИРОГОВ“

Той е шуменец и е пред защита на специалността УНГ. На своите колеги каза: „Преди десет години имах щастието да посетя отделение УНГ в Шумен. Като студент първокурсник  по медицина аз нямах никаква представа какво се случва в него. Четири лета бях на студентска практика там и никога след това не открих специалност, която да ме плени повече от тази. Благодаря за опита, който ми дадоха лекарите и сестрите в отделението. Благодаря за вдъхновението и бъдете здрави! Винаги можете да разчитате на мен за софтуера на програмите. А сега ще ви прочета поздравителния адрес на д-р Меджедиев – лидер на колегията в София“.

Шуменските медици бяха зажаднели за професионални разговори и научни дискусии. А ние направихме равносметка за специалистите, които лекуват болестите на УНГ. През 2005 г. в Шуменска област  те  бяха 18. Сега са 11, от които  7 са в извънболничната помощ с частни кабинети, 4 са в отделението на МБАЛ-Шумен с 10 легла, 1 лекар е специализант. В Комплексния онкологичен диспансер имаше само един специалист – д-р Елисавета Илиева, която загубихме преди дни.

ДВАМА С ПРИЗА „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА“

на регионално ниво. Това са  д-р Красимир Симеонов /2012 г./ и д-р Красимир Бозов /2013 г./ Д-р Росица Страшимирова  е трети мандат в управителния съвет на шуменската лекарска колегия.

Предизвикателствата на специалността оториноларингология  не са само иновациите, но и динамичното време, в което живеем. Българската медицина е на световно ниво, но кризата с кадрите не е решена и това доказа ковид пандемията.  Няма финансови стимули за медиците. Ден преди юбилея на отделението УНГ здравните синдикати в шуменската болница стачкуваха за увеличение на заплатите.

Напук на всички световни и локални конфликти трябва

ДА СЪХРАНИМ СЕТИВАТА СИ

на физическо и емоционално ниво. „Ухото е пътят на сърцето“ казва Волтер. „Възпаленото гърло е гняв“ – твърди Луиз Хей. „Обонянието се възпитава, миризмата е уникалният подпис на всеки човек“ според Маделен Ру. Знаели са го древните, а си го припомняме  днес с помощта на своите лечители, когато трябва да преборим  епидемии, екологичните катаклизми и всички аномалии на нашия XXI  век.

Валентина МИНЧЕВА

Снимки Личен архив

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име