Новото парламентарно мнозинство

В Народното събрание днес беше сформирано ново парламентарно мнозинство от партии, които до вчера щяха да се „изчегъртват“ и за които изглеждаше немислимо, че ще се обединят. Новата четворна „коалиция“ обаче е факт – ИТН, ГЕРБ, ДПС и Възраждане, и днес успя да свали председателя на парламента Никола Минчев.

Общо 125 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и „Възраждане“ гласуваха за свалянето на Минчев от председателския пост. В негова подкрепа гласуваха 113 народни представители от ПП, БСП, ДБ и петимата бивши депутати на Слави Трифонов. В групата на „Промяната“ имаше един „въздържал се“, което вероятно е гласът на самия Минчев.

Гласуването се възприема като генерална репетиция и показва, че правителството вече няма достатъчна подкрепа в парламента и вероятно ще падне следващата седмица, когато ще се гледа внесения от ГЕРБ вот на недоверие.

Неписан закон в българската политика е, че първи си тръгват достойните, каза след днешния вот депутатът от БСП Крум Зарков. „Мафията си поиска държавата!“, пък заяви в началото на заседанието водачът на парламентарната група на ПП Андрей Гюров.

Сред политиците и наблюдателите преобладава мнението, че крайният резултат ще бъдат предсрочни парламентарни избори през есента.

Гласуването срещу председателя на парламента беше предшествано от 5-часов ожесточен дебат, изпълнен с взаимни обвинения между политическите сили. „Мафията си поиска държавата!“, заяви в началото Андрей Гюров от ПП. Той посочи, че истинските причини за атаката срещу правителството са възстановеният контрол върху ГКПП „Капитан Андреево”, спреният транзит на парите „от магистралите към чекмеджетата”, както и намерението на кабинета да постави начело на антикорупционната комисия вътрешния министър Бойко Рашков.

Гюров отхвърли основния аргумент на ИТН срещу Минчев – че е възпрепятствал изслушването на външния министър Теодора Генчовска вчера по спора със Северна Македония. „Шоуто на мафията щеше да продължи, каквото и да беше направил Никола Минчев. Македонският сценарий е фалшив. Няма договорки, няма обещания. Всичко е измислено от човека на диванчето, който искаше да продаде националния интерес срещу отпадане на визите за САЩ“, каза Гюров и подчерта: „Днес мафията ще си преброи гласовете в залата“

Изявлението му обиди депутатите от ДПС. Зам.-шефът на партията Йордан Цонев призова да не се говорят от трибуната думи, които петнят българската демокрация и българската държава. „И без това остана малко от българската държавност заради тези хора тук“, ядосано добави Цонев. А лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ иронично коментира, че вероятно управляващите си правят „автооценка“ с изрази като „мафия“.

Веднага на трибуната ги последва зам.-шефът на ИТН Тошко Йорданов, който се възмути, че ПП представя партийния му водач Слави Трифонов като „митично същество, което дърпа конците на цялата вселена“.

Думата взе и премиерът Кирил Петков. Той изрази учудване, че депутатите отделят толкова много време за оставката на Никола Минчев, вместо за актуализацията на бюджета. И коментира, че цялото това усилие е породено от намеренията на управляващите да приемат нов антикорупционен закон и да възложат борбата с корупцията на Бойко Рашков.

Петков отправи и послания към опозиционните формации. Към ГЕРБ-СДС: „Ако си мислите, че с днешното приемане на оставката на г-н Минчев ще ни притесните като правителство и ще се договаряме с вас, няма!” Към ДПС: „Ако мислите, че с приемането на тази оставка, ние ще намалим броя на сигналите към европрокуратурата и няма да повтаряме за г-н /Делян/ Пеевски, че е един от най-корумпираните хора, които американското правителство е обявило в България, няма! Нека да е ясно.”

За „Възраждане” премиерът каза, че някои от депутатите на партията са „честни хора, които са влезли с друга идея тук, които осъзнават историческата си роля”, но са подложени на натиск от лидерите на ИТН. И ги попита: „Ще натиснете ли бутона да вземете оставката на г-н Минчев заедно с ДПС. Как ще го обясните?”

От ДПС отново реагираха бурно на укорите към тях. Йордан Цонев директно обяви, че свалянето на правителството, а не на председателя на парламента, е най-важната тема за движението. А накрая с апломб каза: „Ние сме тук, не за да крепим корумпираното ви и некадърно правителство, а за да го свалим. И ще го свалим!”

В крайна сметка за свалянето на парламентарния председател се сформира коалиция с немислими доскоро участници – ИТН се обедини с ГЕРБ и ДПС, за които Слави Трифонов се заричаше, че никога няма да действат заедно и се заканваше да „изчегърта“, Възраждане, които се обявяваха за идеологически противник на ДПС, също се включиха в общ отбор с хората на Доган.

Прогнозите са, че новото мнозинство от 4-те партии ще се запази и следващата седмица при гласуването на вота на недоверие срещу правителството.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име