Сн. МЗХ

„Надяваме се подкрепата за правителството да дойде от народните представители на ИТН. Те все още са част от кабинета. Искрено се надявам здравият разум да надделее. Призовавам всички, включително и ръководителите на ИТН, да гласуват със съвест” – това заяви министърът на земеделието Иван Иванов в предаването „Защо, господин министър?“ в ефира на БТВ. Той допълни, че за него е непонятна новосформираната коалиция в Народното събрание от партии, които по принцип са диаметрално  разположени в политическия спектър с една единствена цел  – една от тях да запази старите си механизми за влияние.

Министър Иванов заяви, че БСП полага усилия за стабилизиране на база разговори и призиви към народните представители, които имат разум. „Народният представител представлява българския народ. Всички депутати трябва да влезнат в тази си роля, защото гражданите очевидно не желаят това събиране, което е с неясна цел. Премиерът  и вицепремиерът Нинова няколко пъти заявиха, че това е коалиция на мафията“, допълни още аграрният министър. По думите му, ако се съберат ГЕРБ, ИТН, ДПС и „Възраждане” това ще бъде коалиция, която поставя под въпрос изобщо актуализацията на бюджета, парите за пенсионери, парите за младите семейства, бъдещето на държавата. „Най-интересното беше, че „Възраждане” гласуваха против увеличението за пенсиите. Те обричат на глад нашите родители, баби и дядовци.“, каза още министър Иванов.

На въпроса за изявлението на президента Румен Радев, министър Иванов заяви, че е силно изненадан от думите му. „За мен е наистина неприемливо, тъй като заставайки срещу правителството, той застава и срещу БСП. Това означава, че във партията ще възникне сериозна дискусия по тази тема и какви ще бъдат взаимоотношенията ни оттук нататък“, допълни аграрния министър.

Относно френското предложение министър Иванов посочи, че всеки, който в момента използва темата Македония, спекулира. „Ние сме заявили точно и ясно, че тази тема за БСП е затворена страница“, уточни агроминистърът.

По повод изкупуването на зърно министърът на земеделието каза, че в момента е отпаднала необходимостта от такъв резерв, тъй като ни очаква много добра реколта тази година. „Аз лично се убедих в Добрич, където присъствах на откриване на жътвата“, допълни министър Иванов. Той подчерта, че не очакваме да има риск от недостиг на зърно. „Предприели сме всички необходими действия в тази посока. Осигурили сме средства за земеделците, разбира се, това е свързано неотлъчно с приемане на актуализацията на бюджета, защото в противен случай последствията ще бъдат много тежки“, категоричен бе земеделският министър. Той обясни, че отпуснатите средства за изкупуване на зърно са в БНБ  и предстои решение на Министерски съвет как да бъдат разходвани те.

Във връзка с  ГКПП „Капитан Андреево”, Иванов заяви, че е дал пълната свобода на заместник-министъра на земеделието Иван Христанов и проф. Даскалов. „Отварям скоба, че те са представители на ПП „Продължаваме промяната”, което е един сериозен знак за доверие между коалиционни партньори. Ние сме единственото министерство, което се управлява съвместно от БСП и ПП“, заключи министър Иванов.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име