Традиционен фестивал „Зелени слънца“, посветен на Еньовден, организира природен парк „Шуменско плато“ на 24 юни. Празникът ще стартира в 5.33 ч. с изгрева на слънцето на поляната до информационния център на паметник „Създатели на Българската държава“.

Ще бъде сплетен венец от билки, под който всички ще преминат в ритъма на Еньовско хоро. Предвидени са ателиета, в които малки и големи могат да си направят венци и еньовски китки. Как се правят ръчно изработени сапуни ще покажат потребителите от Центъра за социална интеграция и рехабилитация на хора със зрителни увреждания. Ще бъдат изложени продукти с лавандулово масло. Присъстващите ще могат да се запознаят със стари бабини рецепти с лечебни растения, а за настроението ще се погрижи вокална група „Медени гласове“.

Вярва се, че на този ден Слънцето дарява крепко здраве, а набраните по изгрев билки имат най-голяма лечебна сила. На 24 юни православната църква почита Св. Йоан Кръстител. Пазнуват хората с имена Йоан, Йонко, Яни, Яна и Янка, Калоян, Ива, Ивка, Ивана, Деян, Дилян, Дияна и други. За имениците са предвидени изненади.

Вечерта от 18.30 ч. пред сградата на Астрономическата обсерватория на платото ще се проведе празник с творчески ателиета и забавления, специално подготвен от преподавателина на Центъра по природни науки към ШУ „Епископ Константин Преславски“. Предвидени са томболи и викторини, изработка на Еньовски китки и венци, горски глинени усмивки и други изненади. Центърът и Дирекцията на Природен парк „Шуменско плато“ канят всички шуменци и гостите на града да участват в празника.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име