Сн. областна администрация

Областният управител на Шумен Владимир Йолов прие извънредния и пълномощен посланик на Република Казахстан у нас Темиртай Избастин, който беше на посещение в региона, съобщиха от областна администрация. В разговорите участваха заместник-кметът по икономическо развитие на Шумен Росица Антонова, председателят на общинския съвет Ася Аспарухова и заместник-областният управител Николай Колев.

Акцент на срещата беше възможността за установяване на ползотворен диалог и сътрудничество. Обсъдена беше идеята за бъдещо побратимяване на Шумен с град от Република Казахстан. При желание и взаимен интерес от двете страни има възможности за сътрудничество в областта на икономиката, образованието, туризма и културата, заявяват от администрацията. Причината, за да бъдат търсени начини за задълбочаване на отношенията е, че в област Шумен има предприятия, които ползват ресурси, произведени в Казахстан, както и предприятия, които могат да задоволят търсенето н направления мебелно производство, консервна промишленост, козметика, млекопроизводство.

България има подписано споразумение с Република Казахстан за сътрудничество в сферата на икономиката и туризма и спогодба за избягване на двойно данъчно облагане, като това е много добра възможност за инвеститорите, заяви областният управител и изрази очакванията си за засилване на контактите между фирми от двете страни.   

В рамките на визитата си посланикът на Република Казахстан посети Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен и направи дарение от книги. Произведенията са издадени от посолството, преведени са на български език и представят литературата и историята на страната.

В библиотеката беше открита изложба с фотографии, която показва забележителности на Казахстан и е посветена на големия древен философ Ал-Фараби. Посланик Темиртай Избастин се срещна с младата изпълнителка от Шумен Славея Иванова, която по-рано тази година в Казахстан спечели голямата награда Гран При на Международния конкурс за вокални изпълнители „Златен микрофон“. Той поздрави момичето за отличието и пожела нови успехи в кариерата. 

При посещението си в област Шумен посланикът на Република Казахстан проведе среща с ректора на Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“, посети Държавно предприятие „Кабиюк“, паметник “Създатели на българската държава“ и Томбул джамия.

 

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име