Заради липса на кворум депутатите не успяха да открият днешното пленарно заседание, на което трябваше да се обсъжда избора на нов председател на парламента. Народното събрание не успя да събере кворум за заседанието след три опита. Причината е, че депутатите от ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане” не се регистрираха, въпреки че присъстваха в сградата на Народното събрание.

Представители на управляващата коалиция коментираха, че демонстрацията се дължи на липсата на единна кандидатура за председател на Народното събрание от страна на опозицията, което би подействало „деморализиращо“ преди вота на недоверие тази вечер.

„Управляващата опозиция бойкотира заседанието на НС. Миналата седмица настояваха да бъде избран нов председател на парламента, а днес са против тази точка, защото това щяло да доведе до обществено напрежение”, каза съпредседателят на „Демократична България“ Атанас Атанасов, цитиран от Нова тв.

Докато обстановката не се успокои, докато не седнем всички да разговаряме заедно седемте парламентарни групи, фигурата на председателя на парламента е пръв след равни и няма нужда да поставяме в унизително положение нито един колега. Затова смятам, че не е времето в момента да избираме председател на НС“, каза пред БНТ Ива Митева от ИТН, бивш председател на НС.

„Няма да издигаме кандидат за председател на НС. Има ново мнозинство, техен ангажимент е да предложат нов председател“, коментира пред БНТ Георги Свиленски от БСП. Пак казвам – ГЕРБ, ДПС, „Възраждане“, ИТН, категоричен е Свиленски. По-рано от „Продължаваме промяната“ също заявиха, че няма да предлагат нов председател на НС с аргумента, че има ново мнозинство.

И ГЕРБ-СДС няма да имат предложение за председател на Народното събрание. Това каза пред bTV Радомир Чолаков. „Политическият момент е важен. Или оттук нататък в следващите дни ще започне в следващите дни да се постига консенсус, или отиваме на избори“, каза Чолаков.

Следващото редовно заседание на парламента ще се проведе в четвъртък от 09.00 ч.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име