ГЕРБ, ДПС, ИТН и Възраждане свалиха правителството на Кирил Петков на гласувания тази вечер вот на недоворие към кабинета, който беше внесен от ГЕРБ. Мотивът беше провал във финансово-икономическата политика

Срещу правителството гласуваха 123 депутати от ГЕРБ-СДС, ДПС, ИТН и Възраждане.

В подкрепа на кабинета гласуваха 116 парламентаристи от ПП, БСП, ДБ и шестимата депутати, отцепили се от партията на Слави Трифонов. Имаше и един погрешно даден глас от ДПС.

Това е първото правителство в най-новата история, свалено чрез успешен вот на недоверие.

„Беше чест за мен да водя правителство, което беше свалено от г-н Пеески, г-н Борисов, г-н Трифонов и г-жа Митрофанова. Заявявам ясно, че този вот е само една малка стъпка по един много дълъг път. Обещаваме, че ние ще продължим в тази битка да отвоюваме държавата си и един ден ще имаме държава без задкулисие, без мафия, една нормална европейска държава“ – това каза премиера Кирил Петков веднага след като бяха обявени резултатите. Думите му бяха посрещнати с аплодисменти от пленарната зала.

Предстои президентът Румен Радев да организира консултации между политическите сили. Първият мандат отново ще бъде връчен на най-голямата парламентарна група – Продължаваме промяната. Ако мандатът не успее, отива при втората по сила формация – ГЕРБ-СДС. При третия опит президентът може да избере на кого да възложи мандата.

При неуспешни опити за съставяне на правителство, държавният глава ще разпусне парламента и ще насрочи нови избори, като назначи служебно правителство.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име