Инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци край Дивдядово няма да има, а проблемите с преработката на боклука ще се решават по време на следващия мандат. Това става ясно от доклад на кмета Любомир Христов относно възможностите Общината да изгради такава инсталация чрез финансиране по европрограми или други финансови механизми или чрез публично-частно партньорство.

Инвеститорът, който искаше да изгради завода за боклук край Дивдядово се е отказал от намерението си заради отказа на Общинския съвет за продажба на подходящ терен и развилите се дебати.

Становището на общинската администрация е, че до края на мандата няма време за водене на подобни преговори, освен това липсва политически консенсус по проблемите с преработката на отпадъците. „Считаме, че този въпрос следва да да се решава по време на следващия мандат”, се посочва в докладната на кмета.

В същото време обаче, в дневния ред за сесията на Общинския съвет следващата седмица отново е включено кметското предложение за продажба на общински имот в местността „Чернювец“ в Дивдядово, на който да се построи инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци.

С гласовете на БСП, ВМРО, Демократична България и ДПС на заседанието на Общинския съвет миналия месец докладната записка беше спряна за втори път. Това се случи след като по искане на съветниците администрацията представи условията за продажбата на имота и за бъдещата инвестиция.

„Това решение е против интересите на шуменци, защото общината няма никакъв механизъм да контролира и ние да сме сигурни, че всичко е наред, заяви тогава общинският съветник Камен Андонов и посочи, че условията обслужбат само интереса на частния инвеститор. Повече по темата четете тук, тук и тук.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име