Осем митничари дойдоха от Варна в Мътница, за да търсят домашна бира

Два служебни варненски джипа и 8 униформени митничари „атакуваха“ вчера шуменското село Мадара, за да пресекат „контрабанда“ на …домашна бира. Обект на масираната акция се оказа кметът на селото Неделчо Неделчев, инженер химик, известен както с конфликта си с кмета на Шумен заради настояването си за финансова самостоятелност на селата, така и с превъзходния домашен ейл, който си правеше за собствена консумация. От миналото лято обаче страстта му към домашното пиво му осигурява регулярни срещи с митничарите, които го проверяват по Закона за акцизите след сигнали на бдителни граждани.

Съгласно Директивата на ЕС за данъчно облагане на енергийни продукти, алкохол и цигари, бирата подлежи на акциз, както виното и спиртните напитки. Според същата директива се освобождават от плащане на акциз повечето домашни продукти, които не са предназначени за продажба, с изключение на спиртните напитки, т.е. за виното и бирата за домашна консумация не се дължи акциз.

Съгласно българския закон, обаче, бирата не се освобождава от акциз, независимо дали е за домашна консумация или за търговия. От акциз е освободено само домашното вино.

А пък кметът на Мадара с изумление установи, че не може да си плати акциза за домашната бира, дори и да иска, и така се оказва почти „извън закона“. След получени сигнали, тип доноси, Неделчев беше атакуван от митничарите заради домашното си пиво още миналото лято, в навечерието на предсрочните избори на 11 юли. Тогава кметът на Мадара беше в депутатската листа на ИТН и заподозря, че сигналите до митниците са пуснати от негови политически опоненти. Митничарите му иззеха две каси домашна бира и го глобиха с 50 лв. заради нарушението на закона за акцизите.

Година по-късно ситуацията се повтори, само броят на митничарите, проверяващи къщата на Неделчев, беше два пъти по-голям от миналото лято. „Изсипаха се два джипа с 8 митнически служители от Варна и два часа се занимаваха с моята домашна бира – всичко на всичко 37 бутилки. Пак искаха да ми наложат 50 лв. глоба, но този път отказах да платя. Ще се съдя с НАП!“, зарича се кметът на Мадара

Оказва се, че акцията на митничарите е безсмислена от икономическа гледна точка, тъй като след дълги изчисления те определили, че Неделчев дължи общо 20 лв. акциз за домашната си бира. „Заради 20 лв. акциз, те похарчиха пет пъти повече за гориво за двата джипа и плащат командировъчни на 8 човека“, възмущава се кметът на Мадара.

Ситуациятае става още по-нелепа, тъй като Неделчев официално е поискал от НАП да си плаща акциза за домашната бира. „Нямам нищо против да си платя акциза, и специално изпратих искане до Агенция Митници да бъда регистриран като независима малка пивоварна, която прави бира за домашна консумация. Искам да си правя 200-300 бутилки за домашно ползване, да си плащам акциза и да нямам проблеми. Получих официален отговор, че не може! За да ме регистрират, трябвало да бъда фирма. Защо ще ме принуждават да откривам фирма заради домашната си бира? Толкова много хора вече си правят бира, всичките ли трябва да откриват фирми?“, недоумява кметът на Мадара. Заради служебното си положение той не може да регистрира фирма, така че е принуден да спре производството на пиво до края на мандата си. Едва ли обаче всички, които си правят домашна бира, са си регистрирали фирми. „Досега не съм чувал някой да ходи да тършува по къщите, а толкова хора си правят бира“, казва по този повод кметът на Мадара

Освен всичко друго, Неделчев твърди, че използва различна технология и не прави бира, а ейл. „Технологията е различна от бирата, която се продава в България и даже мога да споря, че това не е бира“, казва Неделчев.

Въпреки неговите протести, митничарите му иззеха последните 37 бутилки домашно пиво. „Ще пусна жалба в съда и ще искам да ми ги върнат“, заканва се кметът на Мадара. Той е убеден, че в неговия случай законът се използва като бухалка срещу него. „Ще питам лично шефа на НАП дали знае с какво се занимават неговите служители и как тормозят хората за дреболии!“, заяви Неделчев.

Дияна Желязкова

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име