Сн. БНТ

Емил Кошлуков остава директор на Българската национална телевизия до откриването на нова процедура, след като Съветът за електронни медии днес не успя да избере нов шеф при три гласувания

Нито един от 8-те участници в конкурса не събра необходимите три от общо пет гласа, колкото са членовете на СЕМ.

По два гласа получиха бившият шеф на Би Ти Ви новините Венелин Петков и Сашо Диков, но те не бяха достатъчни за избор.

При първото гласуване Емил Кошлуков получи един глас (Галина Георгиева) в подкрепа, четири гласа „против“ и нула въздържал се.

Венелин Петков събра един глас в подкрепа (Пролет Велкова), четирима „въздържали се“ (сред които и Галина Георгиева) и нито един против.

Ирина Величкова, предложена от Симона Велева, получи един глас „за“, двама против и двама „въздържали се“.

Габриела Наплатанова, назначена в СЕМ от президента Румен Радев, обяви, че ще се въздържи от гласуване, въпреки че подкрепяла бившия шеф на новините на Би Ти Ви Венелин Петков.

Галина Георгиева, избрана от парламента по предложение на ГЕРБ, подкрепи настоящия генерален директор Емил Кошлуков, за да се осигури стабилност на обществената медия.

Пролет Велкова, избрана от парламента обяви, че ще подкрепи Венелин Петков, защото е доказал, че може да осигури развитие на телевизията и да защити журналистите, така че те да свършат качествено работа.

Симона Велева, избрана от Народното събрание, не даде гласа си за нито един от кандидатите, но заяви, че е отворена на диалог, защото е важно да се избере нов генерален директор.

Председателят на СЕМ Соня Момчилова не подкрепи нито един от кандидатите. „Не видяхме юнака, който ще събуди спящият великан“, заяви Момчилова.

При повторното гласуване Симона Велева от квотата на НС предложи да се гласува и за кандидатурата на Сашо Диков, който на първия тур не получи нито един глас. Последва вот, при който Диков беше подкрепен както от нея, така и от Соня Момчилова, въпреки че в началото тя заяви, че се въздържа по отношение на всички участници в надпреварата. Два гласа – на Пролет Велкова и на Симона Велева, получи и Венелин Петков, който в първия тур беше посочен само от Велкова. И при второто гласуване само един глас подкрепа остана действащият генерален директор на БНТ Емил Кошлуков.

Третото гласуване на практика повтори втория вот. Така Кошлуков остава на поста си, докато бъде открита нова процедура за избор на генерален директор на БНТ.

„Не съм горда от този резултат. Не правим услуга на СЕМ, на БНТ, това решение не е обществен интерес“, заяви Пролет Велкова. Тя каза, че още в началото на процедурата се е появил слух, че няма да има избор на нов директор. „Тогава този слух ме подразни. Сега слухът се потвърждава. Което и да е породило този слух, той събужда съмнение в автентичността на вота на членовете на СЕМ“, заяви Велкова.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име