За трети път общинският съвет в Шумен отхвърли предложението на кметската администрация за продажба на общински имот в местността „Чернювец“ в Дивдядово, на който да се построи инсталация за компостиране и сепариране на отпадъци.

Докладната беше внесена в местния парламент през април от кмета Любомир Христов, който беше твърдо решен да пусне за продажба и последния общински имот за сепариране на битови отпадъци. Тогава градоначалникът атакуваше съветниците с различни обяснения и заплахи за екологичното бъдеще на града, само и само да даде бъдещия завод на частна фирма. Кметът отказваше /и продължава да отказва/ и всякакви предложения за общинско участитие, дори под формата на публично-частно партньорство /повече тук/.

Предложението му обаче така и не беше одобрено и беше отложено за сесията през май. Тогава с гласовете на БСП, ВМРО, Демократична България и ДПС докладната записка на кмета беше спряна за втори път. „Идеята на кмета е против интересите на шуменци, защото общината няма никакъв механизъм да контролира бъдещия завод за сепариране, а условията обслужват само интереса на частния инвеститор“, заяви тогава общинският съветник Камен Андонов, изразявайки опасенията на колегите си и отляво, и отдясно. Групата на БСП пък още от самото начало настояваше общината да проучи възможността сама да изгради инсталация за сепариране на отпадъците /повече тук/

Днес продажбата на терена беше вкарана в дневния ред на сесията за трети път, въпреки че междувременно стана ясно, че потенциалният инвеститор се е отказал. От кметската администрация така и не дадоха логично обяснение защо пак предлагат докладната, след като няма инвеститор.  

Съветниците отново припомниха как преди 3 години общината провали европейски проект за изграждане на инсталация за сепариране на отпадъци и пак попитаха защо изтървахме европейските пари и възможността да си направим общинско предприятие. Досега кметът Любомир Христов прехвърляше отговорността за провала на Регионалното сдружение за управление на отпадъците, макар че именно община Шумен отговаряше и работеше по проекта. Днес заместник-кметът Боян Тодоров внесе нов и много любопитен нюанс по случая.

Тодоров обвини община Хитрино, която също си направила собствен проект и застрашила общия проект заради двойното финансиране от ЕС. „Така че трябваше общината /Шумен/ да се нагърби и да плати около 2 милиона лева за основния дял от инсталацията. Процедурата ставаше много тежка и не беше изгодна за нас“, каза днес зам. кметът Тодоров. Което означава, че заради „спестените“ тогава 2 млн. лв., сега община Шумен ще плаща в пъти по-скъпо за същата дейност на частна фирма. Вместо да имаме общинска инсталация за сепариране, платена с европейски средства и с 2 млн. лв. съфинансиране от общинския бюджет, сега ще плащаме за същата дейност 14 млн. лв. – преди дни общината обяви обществена поръчка за преработка на отпадъците за близо 14 млн. лв. без ДДС.

„Защо през цялото време общинската администрация говори само за частен инвеститор и изключва възможността сама да направи инсталация за сепариране“, попитаха за пореден път съветниците Данаил Данчев /БСП/ и Камен Андонов /независим/. В отговор зам. кметът Боян Тодоров обясни, че „никога не сме мислили да натоварваме общината с такива финансови тежести за изграждането на такъв завод“. Според кметския екип, такова предприятие щяло да струва около 15 млн. лв. „Това е много сериозна задача за община Шумен, ще натовари общинския бюджет с 15 милиона. Затова ние сме мислили да си даваме отпадъка на частен инвеститор“, каза инж. Тодоров

По време на дебатите бившият кмет Красимир Костов предложи да се създаде общинско предприятие за рециклиране на битови отпадъци и през септември администрацията да внесе проект за това. Боян Тодоров контрира, че съветниците първо трябва да вземат решение за поемане на нов дълг от 15 милиона. Последва емоционално изказване от друг бивш градоначалник – Максим Иванов, който обвини сегашните управляващи, че нямат никаква политика за боклука.

„Вземането на такова решение /за сепарираща инсталация/ е въпрос на политика. От 95-та година община Шумен се занимава с боклука и нищо не прави, защото се занимава с частен интерес. Сега ние имаме възможност да направим общинско предприятие за отпадъците и трябва да ви кажа, че сепарирането е иизключително прост процес, макар че тук се опитват да го изкарат сложен“, коментира Максим Иванов. И подчерта: Нежеланието на общинската администрация да се заеме с това е в основата на проблема!

В крайна сметка предложението за продажбата на терена край Дивдядово беше отхвърлено. „За“ гласуваха само от групата на ГЕРБ и съветници от ДБГ Бисерка Йовчева, Даниела Русева и Христофор Крумов.

Останалите съветници гласуваха против и въздържали се, с което докладната беше отхвърлена за трети път

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име