Асен Василев

Досегашният вицепремиер и министър на финансите Асен Василев ще е кандидатът за премиер на „Продължаваме промяната“. Това обяви в изявление министър-председателят в оставка Кирил Петков.

„Аз предложих на „Продължаваме Промяната” следващият министър-председател на България да се казва Асен Василев. Човек, на когото имам безпрекословно доверие, с когото започнахме борбата рамо до рамо и с когото ще я завършим рамо до рамо в един отбор”, посочи Петков.

Петков поиска подкрепа за кабинет, който в рамките на шест месеца да изпълни следните приоритети:

– промяна в антикорупционния закон за реформа на комисията и избиране на Бойко Рашков начело на органа

– изработване на механизъм за разследване на главния прокурор

– смяна на ръководствата на държавните регулатори

– промяна на Закона за обществените поръчки

– приемане на законите, свързани с европейския План за възстановяване и устойчивост

– приемане на стратегическия план за българското земеделие

– постигане на енергийна диверсификация

– създаване на нова държавна агенция по горите, в която да влизат и предприятията, управляващи горските фондове

Да, с БСП имаме различия по международните въпроси, с част от депутатите на ИТН имаме лични различия, но нищо не може да бъде по-важно от просперитета на България и да продължим промяната напред, посочи Петков.

Преди два дни БСП обяви, че спира всякакви преговори с „Продължаваме промяната“ за съставяне на правителство. Лидерът на левицата Корнелия Нинова каза, че БСП е готова да продължи разговорите за ново правителство, само ако Кирил Петков не е премиер.

Новината за номинацията на Василев идва броени часове преди президентът Румен Радев да връчи на ПП първия мандат за сформиране на следващо правителство. Партията ще разполага със седем дни, за да предложи кабинет. Ако той не бъде одобрен, мандатът ще отиде при ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде шанс за сформиране на правителство.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име