Графика "Алфа Рисърч"

Ако изборите са сега, отново би имало парламент със седем партии, което вероятно ще означава също коалиционна формула на управление. Но партията на Слави Трифонов ще е извън него, докато тази на Стефан Янев ще влезе. Това сочат данните от национално представително проучване на агенция „Алфа Рисърч“.

ГЕРБ запазва електоралната си подкрепа от април, но с много малка разлика след нея е „Продължаваме промяната“, която увеличава процента си. „Възраждане“ и „Има такъв народ“ губят симпатиите на избирателите за сметка на новия играч на политическата сцена „Български възход“, който събира над 5 процента подкрепа веднага след официалното учредяване на проекта.

В допитването едва 38% са отговорили, че имат желание да участват в евентуалните предсрочни избори. То е проведено в периода 25 юни – 1 юли 2022 г., сред 1017 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование.

Електорални нагласи

Внезапното оттегляне на министрите на „Има такъв народ“ от Слави Трифонов и последвалото сваляне на председателя на парламента Никола Минчев, гласуваният вот на недоверие на правителството, протестите в защита на управлението, свалянето на ветото за започване на преговори на Северна Македония с ЕС, изгонването на 70 дипломати и служители на посолството на Русия, завъртането на парламентарната рулетка с Асен Василев като кандидат за премиер на „Продължаваме промяната“ са контекстът, който от агенцията очертават като повлиял на данните за електорални нагласи и оценки.

От „Алфа рисърч“ отчитат сближаване на електоралната подкрепа между „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ. Мобилизацията на симпатизантите на „Продължаваме промяната“, като реакция най-вече срещу свалянето на Никола Минчев от председателския пост и в последствие – на правителството, води до преодоляване на регистрирания в предишни проучвания спад в подкрепата й и частично възвръщане на позиции. С ръст от 2 пункта спрямо април и 20.2% потенциален вот, „Продължаваме промяната“ остава на малко над процент след ГЕРБ (21.5%). „Продължаваме промяната“ постига ръст в столицата и няколко големи града, ГЕРБ запазва подкрепата си в по-малките областни центрове и селища.

Предизвикалата политическата криза „Има такъв народ“ бележи нова загуба на избиратели и при избори днес би останала под парламентарната черта (3.3%), посочват социолозите от „Алфа рисърч”. „Възраждане“ спира възхода си, както поради изострянето на конфронтацията ГЕРБ – „Продължаваме промяната“, която ги оставя встрани от водещата политическа интрига, така и поради конкуренцията в ляво-русофилското пространство с БСП и новата партия на Стефан Янев.

Партията на Костадинов остава с 8% подкрепа. Умелото лавиране на Корнелия Нинова между участието в управлението и „червените линии“ успява за момента да стабилизира електоралните позиции на левицата (11.5%), но динамиката в този сектор е твърде силна, се отбелязва в проучването.

„Български възход“ стартира с малко над 5% подкрепа и едва следващите месеци ще покажат как ще се разпределят гласовете между него, БСП и „Възраждане“.

„Демократична България“ също запазва избирателите си в София и големите градски центрове, което й осигурява 7.1% потенциален вот.

Силно поляризирано обществено мнение между опцията „ново правителство в сегашния парламент“ (49.5%) и предсрочни избори (46.7%). Около три четвърти от поддръжниците на правителството в оставка, както и хората без ясни политически предпочитания, са „за“ сформирането на ново правителство, докато симпатизантите на опозиционните партии – „за“ предсрочни избори.

Поляризация и по оста „каква управленска коалиция би се справила по-добре с управлението на страната“. Преобладават предпочитанията към коалиция около ПП (31.9%). Същевременно обаче ГЕРБ постепенно успяват да излязат от изолация – едва 6 на сто по-малко (25.2%) смятат, че партията на Борисов би се справила по-успешно в сегашната ситуация. Малко над 20% биха предпочели съвсем различна алтернатива. Избирателите, които приоритизират икономическите проблеми и материалния си статус по-често избират коалиция около ГЕРБ, а онези, които поставят акцент върху корупцията и нейното отражение върху икономическите процеси – обединение около ПП.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име