Симфониета-Шумен ще представи концерта „Пресечни точки“ на 14 юли от 19.35 часа в двора на къща – музей „П. Владигеров“

Заглавието не е случайно, тъй като диригентът Светломир Златков пристига от Австрия, д-р Десислава Петева /флейта/ от Италия, а Теодора Стоянова /флейта/ от САЩ. Под дърветата в двора на музея нашите талантливи гости ще пресекат своите творчески пътища с тези на нашата търсеща и очакваща публика. В топлата юлска вечер ще се насладим на освежаващ „северен полъх” с творбите на Едвард Григ, Густав Холст, Йоахим Кванц и Йозеф Хайдн.

Д-р Десислава Петева завършва НМУ “Любомир Пипков” и НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в класа по флейта на проф. Лидия Ошавкова. Продължава образованието си в САЩ и Европа, придобивайки редица международни професионални квалификации –  бакалавър по флейта и музика със специално отличие от университета Оклахома Сити (САЩ), Концертна диплома от Консерваторията в Цюрих (Швейцария), Магистърска педагогическа степен по флейта от Консерваторията „Джузепе Верди“ в Милано (Италия), диплом за специализация в класа по камерна музика на проф. Мази от Музикалната академия на Флоренция (Италия) и др.

Неуморно преследва съвършенството в майсторските класове на редица флейтисти с международно признание, а признанията за положения труд не закъсняват – носител е на множество награди от конкурси и стипендии в България, САЩ, Италия и Швейцария.

Преподава флейта в Националната италианска консерватория „Франческо Чилеа“ в Реджо ди Калабрия.

Теодора Стоянова е родена във Варна.  Благодарение на музикалната среда в семейството,  в което израства, започва  да свири на пиано на 5 годишна възраст  при Румена Пенкова, а по-късно  флейта в НМУ „Добри Христов“ в класа  на Александър Христов. През 1992 г. продължава образованието си в НМА“ Проф. Панчо Владигеров“  в класовете по флейта на проф. Димитър Георгиев (бакалавърска степен),  и  проф. Лидия Ошавкова (магистърска степен) като през 2000/ 2001 година е и нейна асистентка, а също така  и преподавател в НМУ „Любомир Пипков“ в София.

След преместването си в САЩ през 2001 г. продължава да развива своята концертна  дейност в различни състави и музикални жанрове. Първоначално е поканена за член на  флейтовия ансамбъл в Атланта, следват Сити опера,  камерен оркестър “ ДаСало солисти“, с който като солист изпълнява няколко творби от флейтовия репертоар. През това време е част от  духовия квинтет „Аулос Уиндс”, с който изнася  концерти в щата Джорджия, а от 2008 г. до момента е водач на флейтовата група на „Гуинет Симфони“ като  от 2017 г.  е част и от джазовата формация към същия оркестър.

По същото време развива и преподавателска дейност  като нейните ученици печелят призови места в щатския конкурс „Аll state“ и младежките формации на  Симфоничния оркестър в Атланта.

Светломир Златков е роден през 1992 г. в град Шумен. Започва да свири на пиано на 6-годишна възраст, а на 8 години получава първата си награда от конкурса „Класика и съвременност“ в гр. Стара Загора. Следват множество отличия от национални и международни конкурси като солист, както и в клавирно дуо с Елица Мирчева.

На 17-годишна възраст Светломир започва да учи дирижиране при Славил Димитров. Година по-късно е приет на първо място в Теоретичния факултет на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“, където учи дирижиране при ас. Георги Патриков и проф. Мирослав Попсавов.

През 2013 г. постъпва в класа по дирижиране на Симеон Пиронков в Университета за музика и изпълнителско изкуство във Виена, който завършва с отличие през 2018 г. с публичен концерт на Симфоничния оркестър на Австрийското радио в Златната зала на Musikverein. Понастоящем следва хорово дирижиране в класа на Томас Ланг.

В своята досегашна кариера Светломир Златков е работил с различни хорове и оркестри в Европа. От сезона 2016/2017 е диригент на хора и оркестъра на църквата Св. Петър във Виена. През октомври 2018 г. печели специалната награда на журито на Третия международен конкурс за дирижиране „Нино Рота“ в италианския град Матера, през януари 2020 завоюва Трета награда на Диригентския конкурс на Европейския съюз. Сред оркестрите, с които е работил, се открояват Софийската филхармония, Wiener Concert-Verein, Orchestra della Magna Grecia /Италия/, St. Petersburg Chamber Philharmonic, Webern Symphonie Orchester /Виена/, Оркестъра на Държавната Опера в Шчечин /Полша/, Симфониета София, Симфониета Шумен, както и Симфоничния оркестър в Пазарджик.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име