Президентът Румен Радев връчи на ГЕРБ-СДС втория проучвателен мандат за съставяне на правителство, а от партията върнаха папката веднага.

„Парламентарната група няма да упражни правото за реализиране на проучвателен мандат за съставяне на правителство в 47-ото Народно събрание и няма да посочва премиер“, заяви Десислава Атанасова.

Радев посочи, че уважава решението на партията да не се възползва от правото да излъчи кандидат за премиер. „Вие неведнъж декларирахте това ваше решение. Но в парламентарната република именно парламентарно представените политически партии носят пряка отговорност за излъчване на управленско мнозинство и формиране на правителство”, заяви той.

Преди връчването на третия мандат президентът ще проведе консултации с парламентарно представените партии. Срещите на „Дондуков“ 2 ще се проведат в петък.

„За да чуем как виждат те изход от създалата се криза, какви възможности виждат за коалиционни разговори за търсене на мнозинство в рамките на този парламент, около какви приоритети и програми могат да търсят обединение, за да реша на кого да връча третия мандат”, обясни държавният глава.

„Демократична България“, БСП и ИТН вече дадоха заявка, че са готови направят опит да съставят кабинет с третия мандат и ще разговарят единствено в рамките на разпадналата се четворна коалиция.

Коментари

коментар

Отзиви

Моля, напишете вашия коментар
Вашето име